zaterdag 13 december 2014

Anders denken


Die Einstein was briljant. Niet alleen als natuurkundige. Hij zei ook hele rake dingen. Dingen die heden ten dage nog steeds impact hebben op menig ander vlak zoals wat hij hierboven zegt. Deze uitspraak van Albert raakt de psychologie diep in het hart. Problemen oplossen is iets wat in de natuurkunde voorkomt en ook wat je als uitvinder (dat was Einstein ook) nodig hebt als vaardigheid. Als je echter psychologisch in de knoop zit, dan heb je ook veel aan deze uitspraak. Als je 'm doorgrondt tenminste..

Wat zegt Einstein nou eigenlijk? Wat kan je hiermee? Einstein vertelt ons dat een probleem ontstaat door het denken. Je denkt op een bepaalde manier ergens over. Je hebt omtrent een persoon of een situatie een heel verhaal gecreƫerd in je denken. Dat verhaal is jouw verhaal en het zit vol met overtuigingen over hoe het volgens jou is gegaan. Wat er volgens jou is gebeurd en waar volgens jou het probleem zit. Als je jezelf vast draait in een probleemsituatie en je denkt dat het niet anders kan, dan heeft het denken je volledig in zijn greep.

Om een probleem op te lossen zal je dus eerst los moeten komen van dit verhaal. Je kan de overtuigingen ter discussie gaan stellen. Is dat wel werkelijk zo? Kan het niet zo zijn dat je er ook anders tegen aan kan kijken? Welke andere invalshoek is mogelijk? Hoe zou je het ook kunnen zien? Wat is er voor nodig om los te komen uit je vastgeroeste overtuiging of denkpatroon? Waar zitten de uitzonderingen?

Mensen zeggen wel eens tegen mij als counselor: "jij kan zo goed vragen stellen! De dingen die jij zei zette mij echt aan het denken." Dat denkproces wordt dan los gemaakt. Je maakt denkprocessen niet los door in hetzelfde kringetje te blijven draaien. Door continu door je eigen gekleurde bril te blijven kijken en jezelf voortdurend te overtuigen van je eigen gelijk. Daarmee denk je jezelf helemaal vast en dit is niet bevorderlijk bij het oplossen van problemen. Wil je een probleemsituatie oplossen dan is het belangrijk dat je anders gaat leren denken en als dat niet lukt kan je daar de hulp van inroepen van iemand daar in gespecialiseerd is.. zoals een counselor of mediator.

Minerva Counseling biedt beide mogelijkheden, zowel counseling als mediation. Voor als je echt een oplossing wilt..

Geen opmerkingen: