donderdag 27 november 2014

Vrijwilliger zijn.. onbetaalbare inzet

Vrijwilliger zijn..
is vrijwillig
maar niet vrijblijvend
Is verbonden
maar niet gebonden
Is onbetaalbaar
maar niet te koop
Is positief denken
Is positief doen
Met als enig doel
voor jezelf en een ander
een goed gevoel!


Dit mooie gedicht stond op een menukaart in een restaurant waar vrijwilligers een lekkere maaltijd kregen aangeboden als dank al hun vrijwilligerswerk. Taalmaatjes, buddies van psychiatrische patiënten, gastvrouwen en heren die koffie schenken of een bar bemensen in een buurthuis, mensen die andere mensen opzoeken die eenzaam zijn of die administratieve hulp nodig hebben, mantelzorgers, mensen die hielpen met tuinieren en nog heel veel meer mensen die wekelijks soms zelfs dagelijks vrijwillig zich inzetten voor een ander.

Vrijwillig maar niet vrijblijvend. Als iemand op je rekent dan kan je het niet zomaar af laten weten als die persoon van je afhankelijk is of de hele week al naar je heeft uitgekeken. Vrijwillig maar niet betaald, onbetaalbaar desondanks.. waarbij soms werk wordt gedaan wat vroeger gewoon een betaalde baan was. Het werk is immers nog steeds aanwezig alleen is er niet altijd meer geld voor, het is weg bezuinigd of wordt niet meer gedaan omdat er geen vergoeding of subsidie meer tegenover staat.

Vrijwilligers.. in onze huidige participatie maatschappij een onmisbare schakel bij sportverenigingen, zorg en welzijnssector, in de kunst en cultuursector, bij kerk gemeenschappen, buurt- en wijkcentra, scouting, dierenasiels, bejaardenhuizen, kinderpostzegel verkoop, brandweer, politie  en allerlei andere organisaties, verenigingen en stichtingen. Participeren in onze participatiemaatschappij leidt ondermeer tot onbetaald werk verrichten voor een andermans welzijn. Soms onder druk van een moreel appèl en soms vanuit het hart omdat iemand het graag voor een ander over heeft.

Ik vind het fijn dat ik vrijwilligerswerk mag en kan doen. Het is onbetaalbaar als mensen een luisterend oor krijgen als er verder niemand betaald naar hen wilt of kan luisteren. Als mensen een leuke middag hebben als lichtpuntje in de week omdat er iemand een spelletje met ze komt doen of als ze er eens uit komen waar ze anders maar altijd verplicht binnen zitten.

Geen opmerkingen: