dinsdag 11 november 2014

Ouder contact ochtend op school over feestdagen

Via het Centrum Jeugd en Gezin werk ik mee aan ouder contact ochtend op de basisschool de Fontein in Breda. Dit is maandelijks een thema ochtend verzorgen samen met een collega CJGer. Erg leuk om te doen.

Deze ouder contact ochtenden hebben als doel om samen met ouders in gesprek te gaan over opvoeden. De groep kent een aantal ouders die telkens weer onder het genot van koffie en thee samen komen om te kijken naar een diversiteit aan onderwerpen in relatie tot je kind en de opvoeding die je geeft.

We hebben het al een keer over Veiligheid in de wijk gehad. Waar kan je kind veilig buitenspelen? Speelt het al buiten? Spreken ze wel eens af en hoe ga je daar mee om? Waar ga je wel eens met je kind heen als je iets leuks wilt doen buiten de wijk? Weet je ook wat je kinderen doen als ze alleen buiten spelen en mogen ze dat al? Zomaar wat vragen die aanbod zijn gekomen en waar we met ouders (en ik ben zelf ook een ouder) over gesproken hebben, ideetjes hebben uitgewisseld en van elkaar gehoord hebben hoe je invulling geeft aan het buitenspelen en veiligheid voor je kinderen daar in bieden.

Vanochtend ging het over Feestdagen. Sinterklaas en Kerst komt er weer aan en het is wel interessant en leuk om te kijken hoe de feestdagen gevierd worden door de diverse gezinnen. Vooral ook omdat er ouders van diverse culturen en religies bij zijn in deze groep. Een paar ouders zijn nog niet zo lang in Nederland en voor hen was het interessant om te horen wat Sinterklaas en Kerst in houdt, hoe het hier gevierd wordt en waarom. Wie gaat er kijken naar de intocht van Sinterklaas? Vier je ook Sinterklaas thuis of hebben ze in jouw familie of cultuur een feest wat er op lijkt? Wat doe je als de andere kinderen Sinterklaas cadeautjes krijgen maar bij jou thuis is er geen pakjesavond?

Dan blijkt weer dat de feestdagen misschien wel verschillen qua datum maar dat de verschillende culturen en religies ook overeenkomstige gebruiken, tradities en feesten hebben. Dat Molukse mensen ook Kerstmis vieren maar ook Suikerfeest kennen binnen hun gemengde cultuur. Dat er in Turkije ook een kinderfeest is op 23 april en dat er ook een intocht is met een verklede man die cadeautjes uitdeelt. Bijzonder is dat Sinterklaas, de bisschop van Myra was en oorspronkelijk uit Turkije kwam. Dat wisten sommige ouders dan weer niet.

De Pietendiscussie kwam nog even ter tafel maar niemand vond het aanstootgevend of je nou moslim, christen, blank of bruin was en we waren het er gezamenlijk over eens dat Zwarte Piet hoort bij het traditionele sinterklaasfeest. Iedereen ervaarde Zwarte Piet juist als iemand die er bij hoorde.. een feest van blank en bruin en juist niet alleen maar een blank feestje.. Mooi eigenlijk... 

Geen opmerkingen: