zondag 16 november 2014

Een nieuwe invalshoek voor alle mamma's!Als aan moeders wordt gevraagd hoe ze zichzelf zien als moeder en wat er wel en niet goed gaat, dan volgt er een stroom van zelfkritiek op wat er allemaal anders en beter kan. Kenmerkend voor veel moeders.. vooral ook in Nederland denk ik, waar we vaak kritisch zijn op onszelf en op anderen..

De moeders weten maar al te goed waar het mis kan gaan, wat ze beter hadden kunnen doen maar wat er wel goed gaat dat komt niet zo vaak aan de orde. Ik herken dit uit de training Positief Opvoeden die ik zelf meermaals heb meegemaakt en waar ik de laatste tijd een workshop of training in geef. Een van de items van positief opvoeden is dat je nu juist kijkt naar wat er WEL goed gaat. Je kijkt dan naar je kinderen wat ze allemaal goed doen en deelt hier complimentjes voor uit of geeft ze een aai over de bol.

Kijken naar wat er wel goed gaat wordt zo vaak vergeten. Gewoon gevonden.. tussen ouders en kinderen, tussen partners onderling.. collega's met elkaar of de leidinggevende die nauwelijks oog heeft voor wat er goed gaat. Dat wat goed gaat is immers je basis van succes en je groei mogelijkheden. Daar ben je goed in.. dat kan je al en misschien wel heel goed ook, daar kan je succes mee hebben. Daar zit talent en passie?!

Aandacht en alleen maar oog hebben voor wat niet goed gaat, levert je doorgaans geen goed gevoel op. Het is noodzakelijk om te weten waar je nog wat te leren hebt of wat er nog niet zo lekker gaat maar uiteindelijk is dat niet waar je je focus op wilt hebben. Kinderen die enkel aandacht krijgen als er iets niet goed gaat (pas op hoor.. dat mag niet.. foei!) die leren dat als ze aandacht willen dat ze iets stouts moeten doen.. iets wat niet mag of niet goed is.. Immers iets goed doen, levert je lang niet zoveel aandacht van pappa of mamma op als niet goed doen...

Vandaar dat kijken naar wat wel goed gaat zo ontzettend belangrijk is. Altijd...overal... strooi gerust met welgemeende (!) complimenten en geef positieve aandacht. "Wat fijn dat je even mee helpt met tafel dekken" of "Mooi gemaakt zeg die tekening". Positieve aandacht voelt fijn, kost niets en levert alleen maar meer positief gedrag en een positieve sfeer op.. zowel binnen het gezin als in relaties.. Of dat nou partner relaties zijn, collegiale relaties of de relatie met je buurman of leidinggevende.

Kijk eens naar wat de kids doen in het filmpje... Die weten hoe het moet! Die kijken nog heel onbevangen naar wat WEL goed gaat en weten dat zo mooi en puur te benoemen.. En kijk eens wat dat doet met de mamma's... Wat doet het met jou?

Geen opmerkingen: