zondag 23 november 2014

Ben je wie je denkt dat je moet zijn?


In het vak sociale psychologie leerde ik deze les. De les ging over de ontwikkeling van je individualiteit, hoe je jezelf als persoonlijkheid ontwikkelt en hoe je je daarbij voelt. Sociale psychologie gaat over de mens en zijn omgeving. De mens in zijn omgeving en de wisselwerking met die omgeving in relatie tot je "ik" (of ego).

Een mens ervaart spanning en ontspanning. Die spanning en ontspanning is ondermeer gelegen in hoe je je zelf voelt over jezelf. Over jezelf qua tevredenheid, eigenwaarde.. wat je graag wilt bereiken en waar je nu staat. Wie je wil zijn of zou willen zijn en in hoe je bent en hoe anderen tegen jou aankijken, jou behandelen en hoe dat weer zijn effect heeft op jouw denken en doen. Ontleen je je eigenwaarde aan je eigen denkbeelden of aan die van een ander? Ga je minder over jezelf denken als iemand iets naars over jou zegt? Ga je daarin mee? Hangt het er dan nog van af wie het zegt? Is het net zo erg als de buurman het zegt als dat je moeder of partner het zegt?

Een mooie eye opener vond ik dat er een verband is tussen spanning en ontspanning als het gaat om wie je wilt zijn en wie je bent. Hoe groter de afstand tussen wie je wilt zijn en wie je denkt dat je bent, hoe groter de spanning in jouzelf is. Hoe hoger je de lat legt en hoe minder waardig je over jezelf denkt, maakt dat spanning oploopt in jezelf. Je kan je afvragen in hoeverre dit helpend is voor jou?

De bovenstaande Chinese spreuk bekrachtigt deze bevindingen uit de sociale psychologie. Er zit spanning op de afstand tussen wie je denkt dat je moet zijn en wie je denkt dat je bent. De spanning zit 'm niet alleen in de afstand van het gewenste zelf en het werkelijke zelf.. maar zit 'm vooral in de overtuigingen die je over jezelf hebt... en laat dat nou net zijn waar het werkelijk om gaat. Die overtuigingen kan je nl. aanpakken en veranderen.. en daarmee kan je een hoop ontspanning bereiken...

Geen opmerkingen: