woensdag 15 oktober 2014

We hebben altijd een keuzeOnze planeet en hoe we ermee om gaan.. Wat voor keuze gaan we maken? Hoe beïnvloeden onze keuzes onze toekomst en die van toekomstige generaties? Wat maakt het zo moeilijk voor ons dat we telkens weer kiezen voor de korte termijn bevrediging i.p.v. lange termijn geluk?

Er zit een psychologisch proces onder. De manier waarop we met onze planeet om gaan is ook in het klein, de manier waarop we met ons leven om gaan. We willen eigenlijk afvallen maar toch nemen we nog maar eens een frietje met mayonaise. We willen best wel graag stoppen met roken, toch steken we er eentje op. Hoe vaak gebeurt het niet dat we ons voornemen om meer te gaan bewegen en dat we niet verder komen dan vijf keer naar de sportschool gaan om daarna enkel nog te denken aan de sportschool i.p.v. te gaan?

Het is erg moeilijk om onze psychologisch voorkeur voor korte termijn bevrediging te negeren en te omzeilen. Dat komt omdat deze voorkeur in ons brein is geprogrammeerd vanuit de oertijd. Toen moesten we elke gelegenheid aangrijpen die ons geboden werd. Als je een mammoet kon doden en je had daarmee weken te eten in een koude winter, dan ga je er voor. Alleen anno 2014 hoef je niet telkens alles op te eten wat je voor ogen komt in de supermarkt. Waar we voorheen behoorlijk ver en hard moesten kunnen lopen en blij waren als we energie konden sparen, zo sparen we nu meer energie dan ons lief is met onze auto waarmee we de boodschappen bij de plaatselijke supermarkt kunnen halen.

De korte termijn bevrediging wint het daarom met glans van het lange termijn geluk. En daar weerstand aan bieden is erg moeilijk. Toch kan het wel. De mensen die het lukt om de focus op de lange termijn te houden zijn ook meetbaar gelukkiger en tevredener met hun leven dan de wat impulsievere mensen die korte termijn bevrediging nastreven. Het is aan te leren. Wil jij ook graag sterker in je schoenen leren staan? Overweeg eens gestructureerde begeleiding bij Minerva coaching en kijk of werken aan de lange termijn voor jou ook weggelegd is! 

Geen opmerkingen: