vrijdag 24 oktober 2014

Verwarrend.. vooral in relatie tot elkaarIk ben een fan van de Sigmund stripjes en van de week kwam deze voorbij. Het is herkenbaar. Er is veel verwarring. Mensen weten het soms niet meer allemaal. Per dag komt er zoveel informatie op ons af, zoveel tegenstrijdigheden en verschillende meningen dat het soms nog best moeilijk is om overal mee te  kunnen omgaan of er iets van te weten.

Natuurlijk heb je internet en kan je nu dingen opzoeken, anderen bevragen over hoe zij iets ervaren of wat voor tips ze voor je hebben. Het blijft echter theorie en informatie van anderen en het kan in jouw situatie net niet toepasbaar zijn. Een andermans ervaring blijft de ervaring van een ander en dat kan opluchtend zijn om te horen dat een ander er ook tegen aan loopt. Toch hoeft de oplossing van de ander niet de goede oplossing voor jou te zijn. Je bent die ander immers niet.. je hebt je eigen leven, je eigen set waarden en normen en je eigen gevoelens en gedachten ergens over.

Van de week was ik meermaals in gesprek over relaties en of verliefdheid absoluut noodzakelijk is als je met iemand een relatie aan gaat. De een beweerde dat er geen sprake kon zijn van een goede relatie als er geen verliefdheid bij kwam kijken, ik beweerde dat verliefdheid enkel lastig was omdat de roze bril alles vertekende en dat je daardoor niet iemand echt leerde kennen maar meer een projectie doet vanuit je eigen ideaalbeeld. Als de zeepbel klapt is het afgelopen met de projectie en zie je de ander pas zoals deze echt is. Weer een andere invalshoek is die van het gearrangeerde of verstandshuwelijk.

Veel mensen op deze planeet trouwen niet uit verliefdheid maar omdat het zo voor hun geregeld is of omdat ze kiezen voor een verstandshuwelijk omdat het de beste beslissing is. Vrouwen die hierover vertelden zeiden dat het beter was want zonder die verliefdheid moet je meer moeite doen voor elkaar om er iets moois van te maken samen. Er werd meer je best gedaan in deze relaties voor elkaar en er waren minder hoog gespannen verwachtingen.

In mediation merk ik dit ook regelmatig. Is de relatie stormachtig of zeer verliefd begonnen des te groter later de illusie. Dat wat je zo leuk vond aan de ander blijkt ineens het grootste struikelblok te zijn geworden en de partner denkt er net zo over.

Was hij eerst zo lekker rustig en een goede luisteraar, een schouder waarop je kon uithuilen en terecht kon, nu bleek die rust in een keer gruwelijk passief te zijn en zou je eens graag een spreekwoordelijke trap onder de kont willen geven. Een goed luisteraar verandert in een nietszeggende persoonlijkheid en de schouder blijkt niet meer dan een schouder te zijn waar je verder weinig steun meer van hoef te verwachten.

Hij vond je spontaniteit, je gezellige praatjes en vrolijkheid zo leuk maar vind je nu alleen nog maar een stresskip, een driftkikker of een bitch met haar op d'r tanden. Je praat teveel en het wordt als zeuren, klagen of zeiken ervaren. Je maakt overal een probleem van en hij vindt je een drama queen.

En zo ontstaat een impasse, een probleemsituatie waarin alle passie is verdwenen en waar ergernis en irritatie orde van de dag worden. Waarin langs elkaar heen geleefd wordt als je niet uit kijkt en er nog weinig gedeeld wordt. Waar ieder zijn eigen leven lijkt te leiden in de relatie zonder dat er nog veel gemeenschappelijk is en de vraag die dan rijst is: Wat moet ik nu? Hoe ga ik verder? Wie weet het?

Is het verstandshuwelijk dan toch een betere keuze? Hoort een relatie stormachtig, passioneel en vol vuurwerk te blijven ook al duurt deze al 25 jaar? Wat komt er in de plaats voor verliefdheid als de zeepbel klapt en is dat dan voldoende en voldoening gevend? Wat blijft er over van de trouw belofte in voor en tegenspoed als er eentje ziek wordt of het niet meer ziet zitten? Hoe eeuwig is voor eeuwig en altijd?

Kom je er niet meer uit, weet je niet meer hoe het verder moet dan is het zinvol om counseling te vragen. Mediation kan je ook helpen bij het vinden van een nieuwe weg samen of alleen. Je krijgt geen kant en klare oplossing want die is er niet maar je kan wel samen kijken wat en hoe je verder wilt met elkaar of zonder elkaar..

Voor beiden kan je terecht bij Minerva Counseling en Mediation.

Geen opmerkingen: