donderdag 16 oktober 2014

Lekker bewegen is goed voor je hersenenBewegen is super belangrijk voor je lichaam. Op zijn tijd eens een flinke fysieke inspanning leveren houd je lichaam in goede conditie. Je hart en bloedvaten worden aangezet om eens flink te pompen en dat bevordert de elasticiteit van de (slag)aders en die elasticiteit zorgt er voor dat je niet zo makkelijk een hoge bloeddruk krijgt wat erg schadelijk is voor je lichaam.

Wat echter niet zo bekend is dat bewegen ook goed zijn voor de hersenen en je psyche. Te vaak worden lichaam en psyche gescheiden "behandeld" alsof ze geen invloed op elkaar hebben. Alsof het twee losse onderdelen zijn van een mens. Dit is echter niet zo. De hersenen zijn ondermeer het "besturingscentrum" van het lichaam. Bewegen is goed voor je en houd je hersenen ook scherp. Je kan je voorstellen dat als je je lichaam niet goed behandeld dat je je hersenen te kort doet.

Die doorbloeding van de hersenen is afhankelijk van de conditie van de hart/vaatfunctie. Ook is een actieve levensstijl helpend voor een scherpe hersenfunctie. Hoe meer beweging hoe beter dat de hersenen zich ontwikkelen en groeien. Zie in de korte lezing van Prof. Sherder hoe een tekort aan beweging de hersengroei en ontwikkeling belemmerd. Zie ook wat verwaarlozing doet met de hersenen van een kind.

Geen opmerkingen: