zondag 26 oktober 2014

De witte of de bruine pop?


Best wel shockerend dit filmpje. Kinderen uit Mexico worden geconfronteerd met twee baby poppen. Een blanke en een donkere baby pop. Als de onderzoekster hun vraagt wel pop ze leuker vinden of mooier vinden dan wijzen ze nagenoeg allemaal de blanke pop aan. De donkere baby pop krijgt van hen alle negatieve eigenschappen opgeplakt en de blanke pop wordt door hen geïdealiseerd.

Wanneer de onderzoekster door vraagt waarom ze de bruine pop slecht vinden en de blanke pop beter, komen er uiteenlopende antwoorden. Sommige kinderen kunnen het niet verklaren of gooien het enkel op de huidskleur.

Als de onderzoekster hen vervolgens vraagt op wie ze zelf het meeste lijken zie je een intern conflict bij sommige kinderen ontstaan. Toch wijzen de meeste de blanke pop aan terwijl ze zelf ook getint zijn, bruine ogen hebben en minder overeenkomsten met de blanke pop als met de donkere pop hebben.

Het filmpje laat zien dat discriminatie op grond van huidskleur en uiterlijk er al vroeg in zit. Kinderen zijn heel erg beïnvloedbaar en dat al op jonge leeftijd. Het is daarom geen wonder dat op latere leeftijd dit soort denkbeelden zich helemaal vast gezet hebben en nog maar moeilijk veranderbaar blijken. Toch is dit aangeleerd gedrag, zo word je niet geboren.

Als je het filmpje kijkt zet dan even de Engelse ondertitels aan anders is het moeilijk te volgen. 

Geen opmerkingen: