vrijdag 17 oktober 2014

18 dingen die psychisch sterke mensen doen


Psychisch sterk zijn. Willen we niet allemaal sterk en bij voorkeur zeker en weinig kwetsbaar zijn? We balen als we falen. We willen het graag goed doen. Toch lukt dit niet altijd. Om psychisch sterk te zijn heb je een aantal eigenschappen nodig, een aantal dingen die je doet. Ja je leest het goed.. het is een mentale houding die zich uit in een aantal specifieke gedragingen.

1. Psychisch sterke mensen gaan verder. Ze blijven niet te lang bij de pakken neerzitten als ze tegenslag ervaren. Ze gaan door met wat wel goed gaat. Hun focus ligt niet bij wat er tegen zit maar bij wat er mee zit.

2. Ze hebben een zekere mate van controle en regie op hun leven en over henzelf. Ze verliezen zich niet in dingen waarmee ze schade toebrengen aan zichzelf of hun omgeving. Ze ervaren grip op hun leven en weten bij tegenslag hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan.

3. Ze vinden veranderingen leuk en uitdagend. Ze houden van nieuwe dingen leren, nieuwe ervaringen op doen en zien er een mogelijkheid tot groei en ontwikkeling in. Voor hen is stilstand achteruitgang.

4. Ze blijven zich gelukkig voelen ook al gaat het niet altijd even goed. Ze weten dat er na regen ook weer zonneschijn komt en dat alles relatief is. Het helpt niet om je druk te maken over wat fout ging, daar lijd je enkel onder.

5. Ze zijn vriendelijk. Ze hebben het beste met zichzelf en met anderen voor want ze weten dat ze anderen nodig hebben en anderen hen nodig hebben. Relaties zijn belangrijk als je je goed wilt voelen en onvriendelijkheid komt als een boomerang bij je terug. Een glimlach is gratis en voelt veel fijner in de interactie.

6. Ze durven gecalculeerde risico's te nemen. Soms moet je een risico nemen wil je echt vooruit komen of succesvol zijn. Vermijden levert een steeds grotere drempel op en maakt enkel nog meer angstig.

7. Ze leven in het heden. Ze leren van het verleden en kijken naar de toekomst maar ze weten dat het heden het enige is wat werkelijk belangrijk is. Hier gaat het gebeuren, dit is waar het om gaat. Het verleden is om van te leren en de toekomst heeft altijd een zekere mate van onvoorspelbaarheid. Nu is de tijd om het te doen.

8. Ze nemen verantwoordelijkheid voor wat ze gedaan hebben en zullen de "schuld" niet op anderen schuiven. Ze leggen hun vervelende ervaringen niet buiten zichzelf maar vragen zich altijd weer af wat ze er zelf aan hebben bijgedragen en hoe ze dit in de toekomst kunnen voorkomen of veranderen.

9. Ze kunnen blij zijn met het succes van een ander. Ze ervaren blijdschap als een ander succesvol is. Het is inspirerend voor hen en ze willen graag dat het iedereen goed gaat.

10. Ze zijn niet bang om fouten te maken omdat ze weten dat om ergens goed in te zijn je veel dient te oefenen en te leren. Dit gaat gepaard met fouten maken. Van fouten kan je leren.

11. Ze kunnen zich prima in hun eentje vermaken. Ze besteden hun tijd alleen om te ontspannen om of dingen te doen waar ze van kunnen genieten zonder daar anderen bij nodig te hebben.

12. Ze zijn bereid om hard te werken en op eigen kracht dingen te bereiken. Ze zullen niet met de veren van anderen pronken of telkens op anderen leunen en steunen om tot actie of een prestatie te komen.

13. Ze hebben doorzettingsvermogen, ze geven niet snel op en zullen altijd weer proberen om moeilijke situaties te overwinnen i.p.v. er voor weg te lopen.

14. Overtuigingen worden regelmatig onder de loep genomen op hun geldigheid en houdbaarheid. Overtuigingen die schadelijk zijn of disfunctioneel worden vervangen door helpende overtuigingen.

15. Ze besteden hun mentale energie op een wijze manier. Ze steken weinig energie in zaken die niet de moeite waard zijn en weten het verschil te maken tussen dat wat de moeite waard is en wat niet.

16. Ze zijn sterk in het productief denken. Ze denken in oplossingen i.p.v. in problemen, ze zien mogelijkheden i.p.v. belemmeringen. Ze bedenken verbeteringen als iets niet lekker loopt.

17. Ze hebben een hoge frustratietolerantie. Ze kunnen moeilijke of pijnlijke dingen goed verdragen en raken niet snel gestresst of overstuur.

18. Ze hebben een hoge mate van zelfreflectie. Kijken naar wat ze goed hebben gedaan en hebben een kritische blik over wat ze kunnen verbeteren en wat minder goed ging. Ze houden het bij zichzelf en hun aandeel.


Lukt het je niet om op bepaalde punten sterk te zijn of te worden dan is het raadzaam om daar eens begeleiding of hulp bij te vragen. Je kan hiervoor ook online terecht bij Minerva Counseling.

Geen opmerkingen: