dinsdag 2 september 2014

Traumatische herinneringen wissen?

Interessante reportage van Brandpunt over een nieuwe uitvinding omtrent een pil die traumatische herinneringen zou kunnen wissen. Hoe staat het met dit onderzoek? Is het wel wenselijk om herinneringen te wissen?

Herinneringen zijn aan elkaar geschakelde beelden, ervaringen die op elkaar lijken en met elkaar in verbinding staan in je hersenen. Daardoor kan je ook associƫren en kan je van de ene gedachte in de andere gedachten "vallen" en kan je op deze manier een hele dag bij wijze van spreke, dagdromend door kan brengen in je herinneringen.

Echter sommige herinneringen ben je misschien liever kwijt dan rijk. Herinneringen aan seksueel misbruik of geweld of een nare ervaring van een overlijden van een dierbare, kunnen erg pijnlijk zijn en veel emoties oproepen. Herinneringen kunnen lange tijd een zware lading hebben en bij depressie krijgen herinneringen een donkerdere kleur dan als je niet depressief bent, toch zijn het dezelfde herinneringen.

Soms vragen mensen waarvoor dient het geheugen want ik heb er last van? Het geheugen dient om ervaringen op te slaan. Je zou nooit iets kunnen onthouden of leren als je geen geheugen had waar je herinneringen in op kan slaan. Zonder geheugen ben je eigenlijk "een niets". Het geeft je leven structuur en zorgt er voor dat je een "ik" ervaart met een historie, een persoonlijkheid en ervaringen. Een verstoorde geheugenwerking zorgt voor lijden. Denk maar aan dementie maar ook aan mensen met geheugenproblemen die elke keer dingen kwijt zijn, niet meer weten of niets nieuws kunnen leren.

Herinneringen zijn belangrijk voor ons. Het vertelt ons, ons eigen verhalen. Dat kunnen pijnlijke verhalen zijn en dat kunnen leuk verhalen zijn. Het hangt er ook een beetje vanaf in welke stemming wij zijn en hoe we ons voelen of herinneringen pijnlijk of leuk zijn. Of we ze als naar of fijn ervaren of neutraal. Een goed verwerkte ervaring hoe naar ook, hoeft niet meer pijnlijk te zijn of te triggeren. Om die nare ervaringen goed in het geheugen weg te zetten heb je verschillende methodieken voor. Ondermeer EMDR wordt aangeraden bij trauma maar ook een goede therapie waarbij je de nare situatie leert verwoorden, taal geeft en door er over te praten kan verwerken is een goede optie. 

Geen opmerkingen: