vrijdag 26 september 2014

Een Steekje Los?

Vandaag een vermoeiende, actieve en leuke dag waarin ik weer eens als spelleider aan de slag ging bij Zorgbelang Gelderland want vandaag was de presentatie en primeur van de eerste uitgave van de 26 gloednieuwe uitbreidingssets van het spel Een Steekje Los? 

Deze uitbreidinssets zijn gemaakt op verzoek van allerlei belangen-, hulpverlenings- en cliëntenorganisaties zodat "Een Steekje Los?"spel ook gespeeld kan worden in specifieke themavarianten.


Wat is het basisspel?
Laat me eerste even maar vertellen wat "Een Steekje Los?" spel is.. misschien handig. Het is een bordspel wat gaat over psychische gezondheid. De bedoeling is om het te gebruiken met cliënten, hulpverleners, naasten, familie, collega's, studenten of andere mensen met een belangstelling voor gezondheids psychologische onderwerpen. Het spel bevat stellingen, levensvragen, fotokaartjes, kennisvragen, tekenen, uitbeelden en woord raad vragen over diverse gezondheids psychologische onderwerpen.

Toen een paar jaar geleden het spel voor het eerst uitkwam bleek de vraag naar spelworkshops en introductieworkshops groot. Ellen Spanjers, de bedenkster van het spel heeft samen met haar collega's van Zorgbelang Gelderland een aantal mensen die zich hiervoor aanmeldde opgeleid tot gecertificeerd spelleider (waar ik er eentje van ben).

Het spel wordt gespeeld met maximaal 6 personen per speelbord en bevat thema's als thuis, hulp, sociale contacten, gezondheid, hobby en vrije tijd, relaties, studie en beroep en zingeving. Met die thema's zijn allemaal mooie vragen en stellingen te beantwoorden en Opstekertjes te verdienen. We hebben als spelleiders al velen malen het spel gespeeld op kwartiermakersfestivals, evenementen als de Borderline dag, de Social Run, buurt/wijkfeesten, teamdagen binnen de hulpverlening, GGZ projecten of bij het RIBW, ADHD café, jongerenbijeenkomsten, ouderendagopvang etc.

Uitbreidingen?
De vraag die telkens weer terugkwam was.. kunnen er ook speelsets gemaakt worden met specifieke onderwerpen zoals Borderline  of Autisme? Kan er ook een set komen voor Eigen Regie, ADHD of Jeugdzorg? En die sets zijn vandaag dus geïntroduceerd. Het maken van de sets is deels gefinancierd door de belangenorganisaties en vanaf heden te koop via Semmie of Bol.com.

Het was erg leuk om vandaag de workshops met de nieuwe sets te doen en te horen hoe bedenkers, testers en makers het ontwerp en testproces hadden ervaren. Zelf ben ik tester geweest van de set Jeugd, Psychose, Eenzaamheid en Lichamelijk Chronisch Ziek. Ik heb mijn eigen nieuwe zes uitbreidingssets ook gelijk meegekregen (angst/dwang, depressie, actiekaarten, jeugd, eigen regie en persoonlijkheidsstoornissen). Ontzettend leuk en werkbaar materiaal weer om workshops en trainingen mee te geven.  In het totaal zijn er 26 uitbreidingen.

De uitbreidingssets zijn:
1. AD(H)D
2. Autismespectrumstoornis
3. Bipolaire Stoornis
4. Psychose
5. Depressie
6. Eetstoornis
7. Verslaving
8. Persoonlijkheidsstoornis
9. Lichamelijk Chronisch Ziek
10. Angst en dwang
11. Stigma
12. Jeugdzorg
13. In de wijk
14. Vriendendienst
15. Multicultureel
16. Zelfregie
17. Transgender
18. Dementie
19. Eenzaamheid
20. Actiekaarten: opdrachtkaarten kwaliteit van leven

Extra sets, ontwikkeld en gefinancierd door externe organisaties:

21. Zelfbeschadiging, Landelijke Stichting Zelfbeschadiging
22. NAH: Niet-aangeboren Hersenletsel, RIBW AVV
23. Jeugd, Mentaal Beter
24. Gesloten Afdeling, Mediant
25. Helpen werkt averechts, niets doen ook, Benjamins & Jens
26. Dissociatieve stoornis Caleidoscoop

De projectleiding is in handen van Zorgbelang Gelderland, grafisch ontwerp door Jeroen de Jong en de productie wordt verzorgd door Identity Games. De ontwikkeling van "Een Steekje Los?" is ondermeer gesponsord door Fonds Psychische Gezondheid.

Kijk helemaal uit naar a.s. zondag 28 september in Nijmegen. Dan gaan we weer spelen bij de Stigmatour!!

Geen opmerkingen: