maandag 29 september 2014

Een dagje Stigmatour in NijmegenGisteren wederom een drukke dag gehad en "on the road" gegaan met de Stigmatour. Als spelleider van Een Steekje Los? word je nogal eens ingezet bij allerlei evenementen die te maken hebben met psychologische gezondheid of aanverwante onderwerpen als multiculturele samenleving, wijkactiviteiten, eigen regie onderwerpen en met name ook bij bijeenkomsten waar men graag het onderwerp Stigma op de agenda zet.  Geen Anti-Stigma want dat klinkt dan gelijk weer zo "ergens tegen" zijn en dat is nou net niet de bedoeling. Immers ergens tegen zijn schept gelijk weer nieuwe etiketjes en labels.

De Stigmatour is een paar maanden geleden van start gegaan en deze tour is voortgekomen uit activiteiten van Zorgbelang Gelderland als het gaat om stigma bespreekbaar te maken en hierdoor te verminderen. Met name stigma als het gaat om psychische ziekten zoals autisme, depressie, eetstoornissen etc. Mensen hebben vaak daar vooroordelen over zoals dat iemand die een psychische aandoening heeft, nooit meer goed kan functioneren. Of dat iemand die autistisch geen contact wilt en dat soort ideeën. Mensen vinden het daarom moeilijk om bij hun familie of op het werk zich kwetsbaar op te stellen en te vertellen dat ze zich eigenlijk heel depressief voelen of dat ze zo moe zijn omdat ze telkens moeten zorgen voor een psychisch ziek broer of moeder.


Stigma roept schaamte op. Het veroorzaakt vaak ook zelfstigma. Mensen die ergens last van hebben gaan dan ook zichzelf stigmatiseren en daarmee zichzelf beperken. "Ik kan dat nou eenmaal niet omdat ik zo vaak depressief ben" of "dat is niet voor mij weggelegd want er is geen werkgever die mij wilt hebben als die zou weten dat ik een vorm van autisme heb". En zo houden we als maatschappij dit soort stigma's in stand en wordt het een taboe om er over te praten.

Nu is er een Stigmatour met een prachtige gele schoolbus die helemaal verbouwd is in 60 jaren stijl. Deze Stigmatour bus komt de komende tijd langs allerlei evenementen en plaatsen waar deze bus een dagje of dagdeel staat en waar mensen van alles rondom stigma kunnen beleven. Er wordt ondermeer Een Steekje Los? gespeeld in diverse varianten en met de gloednieuwe uitbreidingssets. Er spelen theater mensen van de Firma Zorgbehang mee in en rondom de bus waardoor bezoekers zomaar verrast kunnen worden op een inzichtgevend spel en gesprek. En je kan in en buiten de bus met elkaar in gesprek gaan middels speeddating onder het genot van wat drinken en zoete popcorn.


Het was gisteren in Nijmegen superleuk. We stonden op een groot veld met andere organisaties, muzikanten, koks, een goochelaar, acrobaten. Er was van alles te beleven en te zien aan optredens, live muziek en heerlijke hapjes vanuit allerlei verschillende landen. Ik heb vele gesprekken gehad met allerlei mensen uit Nijmegen en omgeving met de speeddate kaartjes uit de uitbreidingssets. Het is elke keer weer zo mooi om te merken dat je met zomaar iemand die je nog nooit gezien of gesproken hebt gelijk zulke mooie gesprekken hebt.

Eerst is iemand vaak een beetje afzijdig of vindt het wel interessant zo'n bus maar om nou gelijk maar een gesprek aan te gaan vinden veel mensen toch even eng. Toch als ik ze dan benader en vertel over de bus die geïnspireerd is op de film "One flew over the Cuckoo's nest" waarin Jack Nicholson alle mensen uit een psychiatrische instelling een dagje mee uit nam en liet zien dat ze zo gek nog niet waren.. dan is een gesprek snel op gang want veel mensen kennen deze geweldig mooie film wel.

Het was lekker druk in en rondom de bus en ik heb met veel mensen diverse malen een korte variant van Een Steekje Los? gespeeld. Altijd weer leuk om te horen en te zien wat mensen bezig houdt, wat ze denken en hoe ze over zichzelf en anderen denken. Daarna konden ze in de bus nog meer zien en ervaren over stigma en hoe je dat aan kan pakken. Kinderen kregen ballonnen en volwassenen konden gewoon eens met elkaar in gesprek zonder op een schermpje te kijken ;)

Omroep Gelderland had nog een kort filmpje gemaakt tijdens ons bezoek wat je hier kan terugzien.

De bus kan ook geboekt worden in overleg met Zorgbelang Gelderland. Contactpersoon is Ellen Spanjers. 

2 opmerkingen:

jolanda Seinen zei

Geweldig initiatief ! Een effectieve manier om stigma op speelse wijze bespreekbaar te maken en mensen uit te nodigen hun eigen vooroordelen te onderzoeken
zie ook www.defirmazorgbehang.nl

Jolande Rommens-Musquetier zei

Dank voor je toevoeging. Ik heb de link van de firma Zorgbehang gelijk verwerkt in het stukje!