dinsdag 9 september 2014

De overgang

Zo'n half jaar geleden richtte ik op Facebook een overgangsgroep op. Een groep alleen voor dames en dan met name die dames die in de overgang zijn of al in de menopauze zitten want er is zo weinig waar er eens openlijk en onbevooroordeeld gesproken kan worden over wat het betekent om in de overgang te zijn. Er is daarom ook nog veel onbekend bij vrouwen maar ook bij mannen en bij eigenlijk de hele maatschappij.

Je krijgt geen les of cursussen voor de overgang al zou ik er graag eens wat in willen doen. Inmiddels heb ik al aardig wat ervaring en inzicht gekregen in de overgang en wat dat met je doet als vrouw. Door de Facebook groep heb ik al veel vrouwen gesproken en van hen (en mezelf) geleerd.

Het is soms als een tweede puberteit. Een overgang net als na de puberteit waarin je voor het eerst ongesteld wordt en geconfronteerd wordt met maandelijkse ongemakken en misschien zelfs wel PMS (pre menstrueel syndroom). Je bent nu overgegaan van meisje naar vrouw en je kan zwanger worden, je moet elke maand je spulletjes bij je hebben en je voelt je soms best kwetsbaar als je weer eens buikpijn hebt of je rot voelt omdat het "one of those days" is.

Daarna krijg je de volgende overgang. Die van vrouw naar moeder. Veel vrouwen maken dit mee. Je krijgt kinderen of je verzorgt misschien wel kinderen. Als je zelf een zwangerschap mee maakt weet je dat dit enorm ingrijpend is. De hormoonhuishouding vliegt weer alle kanten op en je voelt je soms happy en blij, dan weer doodmoe of je krijgt nestdrang en alles moet het liefst nog vandaag klaar, schoon en ingericht zijn. De bevalling is een behoorlijke opgave en ingrijpende ervaring en je eerste kindje maakt je plotseling heel verantwoordelijk voor zijn of haar welzijn als moeder. Je bent vaak de eerste verzorger met borstvoeding.

En dan.. komt de overgang naar de menopauze. Pauze is wat misleidend want het is niet iets tijdelijks. Het is definitief onomkeerbaar niet meer vruchtbaar. Die hele maandelijkse cyclus komt stil te liggen. De eierdoos is leeg.. zeg maar. De hormoonspiegel van oestrogenen en progesteron dalen en testosteron komt wat sterker naar voren met allerlei nieuwe ongemakken: opvliegers, stemmingswisselingen, boosheid, angsten, stress en prikkelbaarheid. Je kan het nu even allemaal niet meer zo goed hebben. Het leven valt je zwaarder dan normaal en meerdere vrouwen merken dat ze in deze periode keihard tegen hun grenzen aan lopen... ze worden geconfronteerd met een lijf wat niet meer zo mee wilt en gevoelens van verdriet, angst, verlies of spanningen lopen enorm op.

De overgang vraagt van je om stil te staan bij deze fase. Een halte te nemen. Terug te kijken op je leven en dat wat je hebt meegemaakt. Onverwerkte zaken kunnen in deze fase snoeihard naar boven komen, een verlies van een dierbare (vaak de eigen moeder) of het verlies van een kindje of het ouderschap wat nooit is gekomen. Nare ervaringen in eerdere of de huidige relatie kunnen enorm opspelen en niet zelden leidt dit in de overgang tot scheiding omdat men zo verandert.

De energie is soms een stuk lager waardoor vermoeidheid en concentratie problemen kunnen ontstaan. Er dient een  nieuwe balans te worden gevonden en oude zaken vragen om verwerking en een plekje in deze nieuwe fase. De overgang is een voorbereiding op de menopauze, op een nieuwe rol, een nieuw hoofdstuk in je leven.

Een hoofdsuk van wijsheid krijgen, milder worden, van begrip in en voor jezelf krijgen maar ook naar anderen toe. Een nieuw eikpunt van wat wel en niet kan en hoe het is om kwetsbaar te zijn en niet meer zo sterk als vroeger. Een fase van een nieuwe rol krijgen als niet-vruchtbare vrouw, misschien wel als oma of raadgever in je omgeving terwijl je het misschien zelf ook allemaal niet meer weet op zijn tijd. Laat de overgang zijn.. wat het is. Het hoort erbij en het kan je heel veel brengen en leren over jezelf.

Je hoeft het niet alleen te doen in deze fase. Sluit je aan bij de facebookgroep Overgang/Menopauze en spreek met lotgenoten, voel de herkenning en erkenning, de steun van een groep. En mocht je hierin graag persoonlijke begeleiding hebben dan kan je daarin begeleiding vragen bij een psychosociaal counselor of coach. Neem gerust contact met mij op. Je zult merken dat je hier niet alleen door hoeft en dat het je ook veel te bieden heeft.. deze overgang. Dat ook jij hier goed doorheen kan komen..

Geen opmerkingen: