maandag 1 september 2014

Agressie, DNA en anti depressiva

Gisteravond een interessante documentaire van Brandpunt als het gaat om antidepressiva en agressie.  Het wordt tijd dat er eens gedegen onderzoek naar wordt gedaan want er komen steeds meer signalen dat antidepressiva kunnen mee werken aan agressieve gevoelens en daden niet soms leiden tot ernstige mishandelingen of zelfs moord of doodslag.

In mijn omgeving heb ik ook al eens verhalen gehoord van mensen wiens partner of die zelf antidepressiva (AD) voorgeschreven kregen en vervolgens werden deze mensen veel agressiever, humeuriger, meer prikkelbaar of werden zelfs volledig onherkenbaar voor hun omgeving in hun manier van reageren. Er voltrok zich een persoonlijkheidsverandering van sombere, wat introverte maar verder vriendelijke persoon naar een prikkelbare, verbaal en soms zelfs fysiek agressieve persoonlijkheid die men niet meer zichzelf vond. Het beangstigt partners vaak als ze hun echtgenoot die toch al niet lekker in zijn of haar vel zat, zo zien veranderen in korte tijd sinds AD worden geslikt.

Nu bleek mij uit de Brandpunt documentaire van gisteren hetzelfde. Dat wat ik van mensen al gehoord had kan zelfs leiden tot moord en doodslag. Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen met een bepaald DNA patroon niet beter worden van AD maar juist zieker. Ze worden er agressief van, doen dingen die ze normaal niet zouden doen en kunnen zich het vaak niet eens meer herinneren. Het is goed dat Brandpunt dit in de openbaarheid brengt en dat er meer aandacht voor is.

Dat AD's in het begin van het gebruik kunnen leiden tot verergering van su├»cidale gevoelens dat was al bekend maar dat het leidt tot moorddadig gedrag is iets om toch eens goed naar te kijken.  Als je twijfelt aan de werking van je AD of dat van je partner/kind etc. maak dat dan bespreekbaar bij die persoon en anders bij zijn of haar behandelaar! Blijf er niet mee lopen..

Geen opmerkingen: