dinsdag 30 september 2014

Ach wat is geluk en wat is pech?

Een mooi verhaal dat ons leert dat geluk of pech hebben soms niet meer is dan een interpretatie van onze hersenen. Dat het maar net is hoe je ergens tegen aan kijkt en of je in staat bent om wat er gebeurt te relativeren tot wat het is. Welke betekenis geef je het?

Er was eens een boer die een arm plattelandsdorpje woonde. De boer werd als iemand in goede doen beschouwd want hij had een kleine boerderij met wat land en een paard dat hij gebruikte om mee te ploegen en ook om er allerlei dingen mee te vervoeren. Op een dag ging zijn paard ervandoor, het beest was in geen velden of wegen meer te bekennen. Alle buurtbewoners vonden dit vreselijk voor hem en zeiden:"wat een ellende voor je dat je je paard nu kwijt bent" De boer zei alleen maar; "Ach wat is pech en wat is geluk".

Een paar dagen later kwam het paard teruggelopen en bracht ook nog twee wilde paarden mee. De buren vonden dat hij toch geweldig geluk had gehad dat zijn paard er weer was en dat hij zelfs nu drie paarden had in plaats van eentje maar de boer zei alleen: "Ach, wat is geluk en wat is pech".

De volgende dag probeerde de zoon van de boer op een van de wilde paarden te rijden en hem zadelmak te maken. Het paard wierp hem er af en de zoon kwam erg ongelukkig terecht en brak een been. De buren boden hun medeleven aan met deze tegenspoed en leefden met de boer en zijn zoon mee maar de boer zei opnieuw: "Ach, wat is pech en wat is geluk".

Ondertussen was er oorlog uitgebroken met een buurland. Hierdoor kwamen een week later militairen naar het dorp om jonge mannen te rekruteren voor de verplichte krijgsdienst. De zoon van de boer wilden ze echter niet hebben vanwege zijn gebroken been. Toen de buren lieten weten dat hij toch wel geluk had gehad dat zijn zoon niet mee hoefde te vechten, antwoordde de boer: "Ach wat is geluk en wat is pech"

Geen opmerkingen: