maandag 18 augustus 2014

Waar ligt de focus?

In de media is de balans tussen goed en slecht nieuws vaak ver te zoeken. Goed nieuws verkoopt slecht en slecht nieuws wekt de aandacht en verkoopt daarom stukken beter. Kranten en internet staan vol van zaken als pestproblematiek, agressie in het verkeer, inbraken, milieu en andere rampen en tv programma's waarin dingen fout gaan zoals "Help mij man is een klusser" of een avondje Joep van het Hek waarin alles en iedereen weer even flink negatief door de mangel gehaald wordt, doen het beter dan goed nieuws programma's.

Het viel me trouwens wat dat laatste betreft op dat als je naar mannelijke grappenmakers kijkt zoals Freek de Jonge, Joep van het Hek of Paul de Leeuw, dat ze heel vaak grapjes maken over anderen die het fout doen. Het gaat zelden over hun zelf maar heel vaak wordt er een ander neergehaald. Vrouwelijke grappenmakers doen dit minder en hebben het vaker in grapjes over zichzelf en zijn zelfkritisch, putten uit eigen ervaringen of gebruiken typetjes. Ze halen minder anderen omlaag. Ik denk dan aan Brigitte Kaandorp of Tineke.

Toch doet slecht nieuws het goed, nare dingen scoren en je zou denken dat als je iets positief wilt veranderen dat je dan de focus beter kan leggen op wat wel goed gaat. Doet me denken aan de cursus Positief Opvoeden waar ook werd gezegd dat je de aandacht moet leggen op wat je WEL wilt i.p.v. de hele tijd aandacht te geven aan wat je niet wilt. Wat je aandacht geeft.. groeit. En je wilt dat positief gedrag toeneemt. Dus minder verbieden en gebieden maar meer zeggen wat er al wel goed gaat omdat te motiveren en te stimuleren.

Psychologisch zijn we echter zo geëvolueerd dat we alert zijn op wat er niet goed gaat. Je kon je namelijk niet veroorloven om die ene sabeltandtijger over het hoofd te zien.. Vandaar dat onze aandacht nog steeds gericht is op wat niet goed gaat..daar komt onze fascinatie voor ongevallen en misstanden vandaan. Ramptoerisme is ons ook niet vreemd, we kijken graag naar wat er fout is gegaan of dat nou een brand is in je woonwijk waar je op af gaat of een tsunami op tv. In het klein, thuis, zie je dit bij het kijken naar een cijferlijst van een rapport. Die ene 4 valt vele malen meer op dan die 7, 6 of 8.

Dan gaan we zeggen: doe nog iets beter je best dan is dat straks ook voldoende! Terwijl je misschien ook de nadruk zou kunnen leggen op wat wel goed gaat en dat versterken. Mooie vraag aan jezelf is: waar ligt jouw focus? Zie je en praat je over wat er niet goed gaat, wat voor misstanden je allemaal in de wereld en bij jezelf ziet? Of heb je het er over wat er wel goed gaat, waar je blij van wordt en waar je tevreden over bent?

Geen opmerkingen: