woensdag 6 augustus 2014

Spotje uit Kroatië: Huiselijk Geweld
In Kroatië hebben ze een knap gemaakt spotje waarin huiselijk geweld zichtbaar wordt gemaakt in een kort filmpje waarbij een jonge vrouw elke dag, een jaar lang, een foto van zichzelf maakte. Hoe geluk verandert in geweld. Hoe liefde zich om zet in pijn en angst. Dagelijkse angst, maandelijke angst, angst voor je partner als die binnen komt.. hoe zal de bui deze keer zijn? Is het veilig om jezelf te kunnen zijn of loop je vandaag weer op eieren? Wat staat je te wachten vandaag?

Vaak vragen mensen die niet in zo'n situatie van huiselijk geweld zitten zich af waarom iemand niet weg gaat? Het niet zomaar weg (kunnen) gaan heeft te maken met angst. Angst voor de consequenties van het weg gaan, angst voor nog meer geweld, bedreigingen, gestalkt worden, belaagd worden maar ook angst voor wat de omgeving er van zal zeggen. Angst om na gewezen te worden, angst om het gevoel van falen en gefaald te hebben in de relatie, gefaald te hebben als persoon. Angst voor afwijzing van familie, vrienden of collega's en angst voor de toekomst. Angst voor de consequenties op financieel gebied: schulden, bittere strijd om financiën, vervallen tot armoede. En dan heb ik het nog niet gehad over angst om alleen verder te moeten alhoewel dit ook als een opluchting kan voelen. Vaak spelen er veel tegenstrijdige gevoelens mee.

Houden van, wisselt zich af met angst en hoop. Hoop op dat het deze keer echt de laatste keer zal zijn. Dat de beloften dat het vanaf nu nooit meer zal gebeuren, deze keer echt waar zullen zijn. Dat de spijtbetuigingen nu echt zijn en dat iemand graag de hoop heeft en vast houdt dat ze waar zijn en dat er werkelijk verandering zal komen. Dat het vanaf nu echt anders zal gaan.. helaas wijst de praktijk uit dat zonder intensieve hulpverlening voor beide partijen er doorgaans niets verandert en men maar al te snel weer in de oude kapot makende patronen vervalt zodra de eerste perioden van spijt langer geleden zijn. Een hulpverleningstraject is immers een moeilijk en pittig traject met vallen en opstaan. Waarbij er gekeken wordt naar de destructieve patronen en hoe ze omgebogen kunnen worden naar andere patronen. Dit vergt echter een grote motivatie, inzet en doorzettingsvermogen. Lang niet iedereen kan dit aan en lukt het. Het vergt enorme moed en kracht om daadwerkelijk te veranderen. Dat is hard werken.. aan jezelf en aan de relatie.

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld, zoek dan hulp voor jezelf. Je kan die ander immers niet veranderen. Je kan alleen jezelf veranderen, jezelf helpen.

Geen opmerkingen: