zondag 31 augustus 2014

Oudere mensen
Ik las eens een spreuk dat je de graad van beschaving binnen een samenleving kan afmeten aan de manier hoe ze met hun vrouwen om gaan. Daar zit zeker een kern van waarheid in. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor hoe een samenleving om gaat met de oudere mensen, hoe ze omgaan met hun zwakkeren. Is er nog plaats voor deze mensen, hoe worden ze gewaardeerd? Wie zorgt er voor hen en hoe kwalitatief goed, is die zorg? Hoe kijken ze tegen hen aan? Als last of als verrijking? Is er respect voor zwakkere mensen of worden ze minderwaardig behandeld?

Oudere mensen hebben een schat aan levenservaring op gedaan. Ze kunnen daardoor heel waardevol zijn voor jongere mensen als ze die kennis willen delen, als ze hun vaardigheden overdragen op de jongeren, als ze gewaardeerd en gerespecteerd worden hier voor. Als ze er mogen zijn ook al zijn ze soms wat trager of denken ze wat conservatiever over dingen. Het is niet altijd makkelijk om daar het geduld voor op te brengen vooral niet het wat trager gaat allemaal dan je zelf gewend bent.

We worden op een dag allemaal oud als het goed is. Denk eens na over je gezondheid nu en hoe je die zo goed mogelijk in stand kan houden. Hoe blijf je bij de tijd en hoe word je gezond oud later? Je hebt immers maar een lichaam en een psyche. Hoe zuinig ben je daarop en hoe goed zorg jij er voor? Hoe zou jij later behandeld willen worden als je oud(er) bent?
Geen opmerkingen: