woensdag 6 augustus 2014

Maak een verschil..

Een mooi verhaal over een verschil maken. Het is niet zo moeilijk om een verschil te maken. Je hoeft het ook niet gelijk groots aan te pakken. Het is lang niet altijd mogelijk om alles en iedereen te "redden" of te helpen maar dat wil niet zeggen dat je dan maar helemaal niets meer kan doen. Dat je maar bij de pakken neer moet gaan zitten en je beklaagt over het feit dat het allemaal te veel is, niet te overzien is.. dat het toch niets uit maakt of je er wel of niet wat aan doet. Dat zijn smoesjes om je aan je vermogen en verantwoordelijkheid te onttrekken.

Door je op te stellen als de oudere man bevestig je enkel je eigen hulpeloosheid, je eigen machteloosheid. Het maakt dat je je kleiner maakt dan je bent. Je geeft het bij voorbaat al op, nog voordat je ook maar iets gedaan of geprobeerd hebt. Het is de weg van de minste weerstand die doorgaans ook niets oplevert dan een passieve machteloze houding. Dat kan op z'n tijd best lekker en ontspannen voelen maar doorgaans in situaties waarin handelen gevraagd wordt, voel je je er niet zo lekker bij.

De jongen lijkt een dwaas .. een idealist. Iemand die in alle onschuld een goede daad stelt waarvan ouderen nog wel eens hoofdschuddend moeten lachen. Het jongetje leeft echter in de mooie veronderstelling dat hij, hoe klein hij ook is, toch een verschil kan maken. Telkens weer.. niet voor allemaal.. niet voor alles maar wel voor diegene en datgene wat binnen zijn vermogen lag. Hij heeft zijn best er voor gedaan en had er een goed gevoel van.Als je blijft geloven in het niets doen omdat het toch niet uit maakt.. dan onderschat je de kracht van een kleine daad.

Geen opmerkingen: