vrijdag 15 augustus 2014

Gehechtheid en HechtingsstoornissenWat is gehechtheid, hoe ontstaat hechting en hoe werkt dat door in relaties. Wat voor gedragspatronen leren mensen aan als ze een bepaalde hechtingsstijl hebben aangeleerd n.a.v. hun opvoeding? Hoe ontwikkelt zich dan een copingstrategie? Welk reacties roepen bepaalde gedragingen van anderen bij ons op?

Hulp moeten vragen als bewijs van falen ervaren.. hulp is niet iets fijns of fijn dat anderen er voor jou kunnen zijn maar hulp moeten vragen is een gevoel van gefaald hebben en het niet zelf kunnen. Dit is een voorbeeld van een manier van denken en gedragen die niet werkzaam is voor een persoon. Het is een belemmering die ontwikkeling en groei in de weg staat maar deze belemmering ontstaat door iets wat aangeleerd is in het verleden. Niet goed hulp kunnen, durven of mogen vragen van jezelf hoort bij een vermijdende of afstandelijke hechtingsstijl.

Angst ervaren als iemand zijn ongenoegen uit. Je kan als kind aangeleerd hebben dat je voortdurend alert moet zijn op wat anderen doen, vinden of voelen want als je iets over het hoofd hebt gezien als kind dan kan dat je duur komen te staan doordat je dan flink straf kreeg, misschien wel mishandeld werd of omdat je moeder of vader dan door het lint ging of dreigde met zelfmoord. Hierdoor kan je angstig gehecht zijn en dit heeft tot consequentie dat je dan hyperalert bent in relaties als je partner ook maar iets zegt of doet wat neigt naar onvrede of ongenoegen uiten. Je wilt het meteen goed maken of goed doen, je voelt je continu verantwoordelijk voor alles en durft niet goed tegengas te geven of voor jezelf op te komen.

Dit zijn een paar voorbeelden van hechtingsstijlen die belemmerend werken in je huidige relaties en hoe ze ontstaan zijn. Het laat zien hoe het komt dat je zo reageert, denkt en voelt en welk effect dat op je huidige leven hebt. Belangrijk is ook om te beseffen dat je dit soort dingen overdraagt op je kinderen en daarmee ook weer hun toekomst en hechtingsstijl bepaalt.

Wil je hierin graag verandering brengen en anders leren, denken, voelen en doen zodat je minder belemmerd wordt door je verleden dan kan je psychosociale counseling aanvragen. Hierin krijg je handvatten, uitleg en begeleiding om een andere weg in te kunnen slaan. Eentje die beter voor jou werkt en die jou helpt om steviger en meer zelfverzekerd in relaties te staan.

Geen opmerkingen: