woensdag 13 augustus 2014

Ergens tegen vechtenJe hoort het vaak zeggen: "het is zo'n gevecht, ik ben continu aan het vechten ..". Soms vechten mensen tegen anderen mensen, vechten ze voor de "goede zaak" of ze vechten tegen zichzelf. Echter al dat vechten kost enorm veel energie en geeft een negatieve lading aan hetgeen je zo aan het bestrijden bent.

Het is belangrijk om even stil te staan bij een gevecht. Waar tegen vecht je en waarom? Waar ben je mee bezig en wat kost het je? En nog belangrijker wat maakt dat je gekozen hebt om een gevecht aan te gaan? Wie of wat is je tegenstander? En zijn er ook andere manieren dan vechten om het probleem op te lossen of onder controle te krijgen.

Ergens tegen vechten is een strategie. Een keuze die iemand maakt. Vaak is vechtgedrag (of dit nu lichamelijk vechten is of geestelijk) een aangeleerde reactie die mensen inzetten als ze niet meer weten wat ze moeten doen of omdat ze in het verleden hebben geleerd dat je met vechten ook een kans hebt op winnen. Dat je het je iets oplevert dat gevecht. Je bent immers ergens mee bezig en je bent niet passief. Je hebt kans op succes of in ieder geval dat je er iets uit haalt of het is misschien je enige tactiek of strategie die je kent en je hebt niet geleerd dat het ook anders kan. Dat er andere opties zijn dan vechten tegen..

Een gevecht wat je in ieder geval nooit kan winnen is het gevecht tegen jezelf. Het is als de hond die rondjes rent om zijn tegenstander waar hij de staart nog net van kan zien, te willen bijten. Als je tegen je zelf vecht dan kost dat enkel een hoop energie, het is moeizaam en pijnlijk omdat je jezelf voortdurend als vijand beschouwd en niet als vriend benaderd. Je bent je ergste vijand als je tegen jezelf vecht. En doorgaans gaat zo'n gevecht tegen jezelf gepaard met een hele hoop negativiteit naar jezelf toe. Zo zou je je beste vriend niet behandelen!

Sta eens stil bij het "ergens tegen" zijn. Ergens tegen zijn impliceert strijd, boosheid, woede en negatieve actie. Je kan ook ergens voor zijn. Niet tegen roken zijn bijvoorbeeld maar voor schone lucht en een goede gezondheid. Tegen zijn komt over als iemand iets op moet geven, dat er een verlieservaring moet komen om te kunnen winnen. Dat er een winnaar/verliezer situatie gaat ontstaan en niemand wil de verliezer zijn natuurlijk dus dat kan een bittere strijd gaan worden. Niet tegen oorlog zijn.. maar voor vrede zijn .. dat is een beter uitgangspunt. Niet tegen schreeuwen zijn maar voor rust en zachtjes praten.

Mensen weten vaak heel goed waar ze tegen zijn, wat ze niet willen maar als ik ze dan vraag wat ze wel graag willen, wat dan belangrijk voor hen is of wat hun behoeften dan wel zijn, dan weten ze lang niet altijd wat de werkelijke behoefte is achter hun "tegen" zijn. Toch is "ergens voor zijn"  een vertrekpunt wat tot openingen leidt en geen strijd oplevert. Het is het uiten van behoeften, het biedt ruimte voor onderzoek naar mogelijkheden en oplossingen.

Ergens voor zijn.. kent alleen maar winnaars..