donderdag 28 augustus 2014

De zwarte hond die Depressie heetteEen bijzonder mooi gemaakte animatiefilmpje over depressie (dank voor de tip Astrid!). Hierin wordt een depressie vergeleken met een zwarte grote hond die je telkens achtervolgt. Die er altijd is en aan je hangt, bij je ligt. Een grote zwarte hond die je voortdurend in verlegenheid brengt, die alles wat je leuk vindt voor je verpest door elke keer de aandacht te vragen en je te laten voelen dat je er nooit van af komt.

Depressie is een psychische ziekte die een flinke impact heeft op je leven. Je voelt je lamlendig, ongelukkig, somber, verdrietig.. je hebt nergens zin of energie voor, je kan achterdochtig en argwanend zijn, snel boos en prikkelbaar als mensen (vaak goedbedoeld) je proberen op te beuren of te helpen, je voelt je vaak wanhopig alsof het nooit meer over zal gaan en je je altijd zo zal blijven voelen.. alsof het alleen nog maar alle dagen regent in je hoofd.. er nooit meer zon zal schijnen..

Depressie maakt dat alles minder mooi overkomt. Het eten smaakt niet zo lekker, kleuren komen nauwelijks binnen of zijn pijnlijk fel, je voelt je ellendig en tekort schieten, je denkt vaak minderwaardig over jezelf alsof je een mislukkeling bent.. iemand die het niet waard is om te leven of om aandacht of hulp te krijgen. Met depressie draag je vaak een masker, een sociaal wenselijk masker omdat je je er voor schaamt en niet wilt dat iedereen het kan zien aan je, hoe rot je je voelt. Je schaamt je ervoor.

Kortom Depressie is een ernstige vaak onderschatte psychische ziekte die net zoveel aandacht en zorg verdient als een ziekte als kanker, tbc of hiv. Waarom? Omdat het net zo dodelijk kan zijn..omdat er jaarlijks nog steeds mensen overlijden door een depressie.. omdat ze het niet meer zien zitten, zo niet verder door willen en kunnen leven en geen andere uitweg meer zien dan de dood... Niet omdat ze zo graag dood willen maar omdat ze niet meer willen leven met die rotgevoelens, die gevoelens van wanhoop, extreme somberheid en futloosheid.. het niet meer kunnen opbrengen om weer op te moeten staan en weer die strijd aan te moeten gaan met die grote zwarte hond die alles overschaduwt en zo moeilijk maakt...

Als je last hebt van een depressie zoek dan hulp. Je kan terecht bij Minerva Counseling als je last hebt van depressieve gevoelens en gedachten. Ik kan je thuis behandelen (omgeving Breda) maar ook via Skype, via chat of telefoonverbinding zijn er mogelijkheden om counseling te krijgen.Geen opmerkingen: