dinsdag 26 augustus 2014

De juiste hulp krijgen

Een man vliegt in een heteluchtballon boven het land en beseft dat hij verdwaald is. Hij ziet beneden een man lopen en daalt tot hij binnen gehoorafstand is...
"Neem me niet kwalijk," roept hij, "Kunt u mij misschien helpen? Ik heb mijn vriend beloofd hem een half uur geleden ergens te ontmoeten, maar ik weet niet waar ik ben!"

De man beneden antwoordt: "Ja. U bent in een heteluchtballon en zweeft ongeveer 10 meter boven de grond. U bevindt zich tussen de 52 en 53 graden noorderbreedte en tussen de 3 en 4 graden oosterlengte."

"U bent zeker een adviseur" zegt de man in de heteluchtballon.
"Inderdaad" zegt de ander, "maar hoe weet u dat?" "Nou", zegt de man in de ballon: "alles wat u zegt is technisch gesproken juist, maar ik heb helemaal niets aan die informatie. En al met al ben ik nog steeds verdwaald".

De man op de grond kijkt peinzend omhoog en zegt: "U bent zeker manager?"
"Dat klopt", zegt de man in de ballon: "maar hoe weet u dat?"

"Eenvoudig. U heeft geen idee waar u bent. U weet al helemaal niet waar u naartoe gaat. U heeft iets beloofd terwijl u geen idee heeft hoe u die belofte moet waarmaken en u verwacht van mij dat ik uw probleem oplos. U verkeert nog steeds in dezelfde positie als voor wij elkaar ontmoetten, maar op een of andere manier is het nu ineens mijn schuld."


Een prachtige metafoor voor een aantal problemen die veel mensen wel herkennen. Niet weten waar je bent, niet weten hoe je verder moet en vervolgens hulp vragen. Dat hulp vragen op zich is al een hele opgaaf, een drempel om over te gaan voor sommigen. Er zijn nog steeds veel mensen die vaak denken dat hulp vragen zwak is en dat je alles bij voorkeur helemaal alleen moet doen.

Als je echter hulp vraagt dan is het nog maar de vraag of je ook de hulp krijgt die je zoekt. Of je de informatie krijgt die je nodig hebt en of het jou daar gaat brengen waar je heen wilt, wat je uiteindelijk wilt bereiken.

Er zijn meerdere dingen belangrijk in dit verhaal:

1. Wanneer durf en kan je erkennen dat je het zelf niet meer redt?
2. Waar wil je heen? Wat is je doel? Wat wil je graag bereiken?
3. Wie kan jou het beste helpen?

Het is belangrijk als je hulp wilt hebben dat je voor jezelf helder hebt waar je graag mee geholpen wilt worden. Waar je last van hebt, wat je graag zou willen. Schrijf het desnoods op als je bang bent dat je het op een gesprek niet lukt om allemaal te zeggen. Lees het op of overhandig het van te voren.

Een goede hulpverlener zal de aandacht en de tijd nemen om te kijken en te luisteren naar wat jij belangrijk vindt, wat jij nodig hebt.

Als blijkt dat jij ergens niet de juiste hulp krijgt zoek dan gerust door naar iemand die jou wel kan helpen. 

Geen opmerkingen: