dinsdag 19 augustus 2014

Borderline

Gisteravond de eerste aflevering gekeken van "Doe even normaal". Een tiendelige serie afleveringen over psychologische aandoeningen en stoornissen die een mens kan treffen.

Psychische ziekten waar nog vaak veel onbegrip voor is, weinig kennis over is bij de "gewone" Nederlander en waarbij men niet zelden mensen maar lastig of een aansteller vinden. Immers je kan het niet zien aan iemand of iemand psychisch ziek is.

Je kan het alleen merken aan iemands gedrag, de manier waarop iemand over zichzelf of over anderen praat en hoe iemands denk en redeneerproces gaat. Daar zitten kenmerken in die duidelijk maken of iemand psychisch gezond of ziek is.

Gisteravond ging het over Borderline. Borderline is een persoonlijkheidsstoornis die in tegenstelling tot andere persoonlijkheidsstoornissen tegenwoordig met een goede en adequate behandelmethodiek sterk te verbeteren en zelfs te genezen is. Dialectische Gedragstherapie en Schematherapie zijn de meest aangeraden behandelvormen. In de aflevering zien we twee dames, een jongedame die zichzelf heeft gesneden, regelmatig zich depressief voelt en duidelijk last heeft van stemmingswisselingen, tevens zie ik dat het kijken in de spiegel haar erg emotioneel maakt omdat ze zichzelf lelijk vindt en erg negatief over zichzelf denkt. Het zichzelf beschadigen, de depressieve gevoelens, de stemmingswisselingen en het negatieve zelfbeeld zijn kenmerken van Borderline.

Het onderzoeksinstituut Trimbos geeft hierover aan dat Borderline volgens het handboek van de diagnosticering van psychische ziekten (DSM) negen kenmerken kent. Als je er vijf hebt, dan spreek je van een BPS (Borderline persoonlijkheidsstoornis). Deze komt vele malen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Mannen hebben vaker de ASP (antisociale persoonlijkheidsstoornis) en die wordt daarom ook wel de mannelijke variant van Borderline genoemd.

De andere moedige dame in deze uitzending is een getrouwde moeder van een peuter. Ook zij kampt met stemmingswisselingen waarbij ze zich heel rot kan voelen en waarbij ze in een keer niets meer kan hebben van haar kind of zichzelf en heftige depressieve gevoelens ontwikkelt. Hierbij komen zelfdodingsgedachten op. Ze geeft ook aan dat ze eetstoornissen had waarbij ze heel veel ging eten als ze zich rot voelde (troost eten genoemd). Dit troosteten is een kenmerk wat valt bij Borderline onder het impulsieve gedrag en de neiging tot verslavingsgedrag.

Ik vond de uitzending bijzonder goed gemaakt. De dames verdienen een diep respect dat zij zich zo open en kwetsbaar hebben durven laten zien voor een tv camera. Dit moet niet makkelijk geweest zijn daar dit soort psychische ziekten vaak iets zijn waar enorme schaamte gevoelens bij komen kijken. Je loopt niet graag te koop met je kwetsbaarheid, met de littekens van je zelf aangebrachte verwondingen en je vertelt ook niet graag over je tekortkomingen, je psychische problemen met eten of zelfdodingsgedachten. Veel mensen die je dit vertelt of laat zien neigen er naar je voor "gek" te verklaren wat gevoelens van afwijzing oproept die het negatieve zelfbeeld die een persoon met Borderline heeft, enkel negatief versterkt. Daarom was het des te moediger wat ze gedaan hebben. Taboe doorbrekend.. confronterend dat ook wel.

Ik heb de aflevering in de diverse Facebookgroepen gedeeld en er over gesproken met anderen. Het heeft bij allen een diepe indruk gemaakt en sommigen vonden het best "eng" om te zien hoever zo'n psychische ziekten gaat. Anderen herkende gedragingen of gedachten bij zichzelf en vroegen zich wat angstig af of zij ook Borderline hebben. Twijfel je daar oprecht aan dan is het aan een psycholoog of psychiater om je daarop te testen.

Vanavond gaat het over de PTSS (posttraumatische stress stoornis). Nederland 2, 20.00 uur.

Geen opmerkingen: