maandag 4 augustus 2014

Boosheid uiten


Er is niets mis met boos zijn op zijn tijd. Het dient er voor om je grenzen aan te geven, om een ander aan te geven dat het zo niet verder kan. Dat dit niet goed gaat op deze manier. Boosheid activeert tot verandering. Het is een waarschuwingssignaal dat iemand er even niet meer mee om kan gaan zoals het nu gaat.

Woede aanvallen zijn van een andere orde. Woedend zijn op een ander en luid schreeuwend, gillend of met fysiek geweld een "oplossing" af te dwingen is een vernietigende emotie die vaak meer kapot maakt dan dat het tot oplossingen leidt. Als je boos bent en je vervalt tot woede dan ben je je eigen grenzen gepasseerd. Heb je het al te lang laten gebeuren of ingehouden. Je bent dan als een snelkookpan waar de druk te hoog is geworden, waardoor de deksel er af vliegt.

Maar wat dan? Hoe voorkom ik dat? Hoor ik mensen dan zeggen.

Ja wat dan.. allereerst is het belangrijk dat je de boosheid gaat uiten op het moment dat er een grens wordt overschreden. Niet uiten in de zin van onredelijk emotioneel reageren en er een enorme explosie van maken maar nog voordat het zover komt. Uiten door er over te praten, door een grens tijdig aan te geven, in woorden, in taal.  Vertellen wat je dwars zit, wat het voor jou zo moeilijk maakt wat er gebeurt, hoe je je daardoor voelt en wat je graag zou willen dat er anders ging. Het in taal verwoorden van frustraties, gehoord worden, voorkomt woede uitbarstingen.

Als iemand niet wilt luisteren naar jou of niet bereid is om met jou rekening te houden dan is het belangrijk dat jij je gaat beraden hoe je verder wilt met die persoon of in die situatie.

Mocht het allemaal niet zo lukken dan kan je altijd nog de tip van Brigitte toepassen.. ;)

Geen opmerkingen: