zondag 10 augustus 2014

3 Tips om je zelfvertrouwen te vergroten
1. Aandacht voor wat goed is gegaan. We neigen er naar om niet zozeer te kijken wat goed ging maar altijd weer te kijken wat niet goed is gegaan. Logisch want in de oertijd was een sabeltandtijger over het hoofd zien, een dodelijke fout die je niet vaak kon maken. We neigen dus vaak naar het opmerken van oneffenheden, dingen die niet kloppen of niet goed gaan uit zelf bescherming. Echter deze bescherming kan ook tegen ons keren als we enkel op foute dingen letten en onszelf niet eens complimenteren met wat er allemaal goed ging. Wat lekker gaat.. wat mooi was en waar we een positieve inbreng in hadden.

2. Bewust zijn van je gedachten. Gedachten zijn slechts gedachten. Je bent niet je gedachten want als je ze wel was, dan bestond je al lang niet meer als ze voorbij waren. Gedachten zijn als wolkjes in je bewustzijn. Ze komen en gaan. Je wordt ze bewust en daarna verdwijnen ze weer in je onbewuste en het is aan jou of je ze aan trekt of niet. Of je je er druk om maakt of niet. Of je je er rot door voelt of niet. Je kan ze ook voor kennis aan nemen wetende dat ze dadelijk weer voorbij zijn. Ze zijn niet "de waarheid" of iets wat jou jezelf maakt.

3. Betrek niet alles op jezelf op een negatieve manier. Maak je zelf niet telkens een dader in een situatie waarbij je jezelf negatief afschildert als iemand die niet deugt, tekort schiet of het niet goed doet. Betekenis geven aan gebeurtenissen is enkel een kwestie van gedachten die iets donker kleuren. Het is niet de ultieme waarheid. 

Geen opmerkingen: