dinsdag 22 juli 2014

Zwerfvuil en aangeleerd gedrag

Weet je wat ik raar vind? Zit ik zo met een schuin oog naar de Tour de France te kijken en wat doen die wielrenners? Ze gooien voortdurend leeggedronken bidons en drinkflesjes gewoon in de berm.. zo van: hup heb ik niet meer nodig, gooi maar langs de kant van de weg..

Nou snap ik waar dat zwerfvuil gedrag vandaan komt! Als je dat op tv ziet als normaal gedrag door zulke "helden"  dan vind iedereen het natuurlijk op den duur normaal dat je je lege drinkflesjes, blikjes en andere consumptieverpakkingen gewoon in de berm gooit...

En zo komen we aan aangeleerd gedrag wat niet wenselijk is. Waarom is het vaak zo dat in topsport zulke slechte gewoonten worden aangemoedigd en getolereerd terwijl je in het "normale" leven het niet eens mag.. nl. afval in de berm gooien of uit je auto gooien is gewoon strafbaar. Je vervuilt er je omgeving mee. Wat maakt nou dat zo'n tourrenner dat gewoon mag doen en dat iedereen het nog normaal vindt ook..?

Waarom wordt bij voetbal in de WK toegestaan dat men elkaar schopt, slaat, bijt en in de rug springt zonder dat er ook maar één proces-verbaal van (zware) mishandeling wordt opgemaakt? Wat voor signaal geeft dat af aan een ieder dit zit te kijken? Wat leer je daarmee aan als "de held van het veld" dit ongestraft mag doen en enkel een gekleurd kaartje krijgt of een paar keer misschien niet mee mag sporten maar daarna gewoon een transfer van een paar miljoen krijgt.

Belonen voor slecht gedrag.. noemen ze dat in de opvoedkunde.. het slechte voorbeeld geven.. om daarna verwonderd te gaan zitten kijken dat jongeren tegenwoordig zo makkelijk hun afval in de natuur dumpen tijdens het fietsen en het normaal vinden dat je iemand zo nu en dan tegen de vlakte en voor zijn hoofd schopt.

Sport ze!

Geen opmerkingen: