zaterdag 12 juli 2014

Voetbalgekte .. iets voor DSM V?

Voetbalgekte als psychische aandoening? Waarom staat het nog niet in de DSM V?

Als je dit stukje leest dan snap je niet meer dat het zo algemeen geaccepteerd en normaal gevonden wordt hoe mensen zich gedragen tijdens voetbalactiviteiten. Dit terwijl mensen met een psychische aandoening al voor minder voor "gek" worden versleten. Ik ben het dan ook wel eens met de eindconclusie die ik hier en daar nog een beetje aangepast en aangevuld heb.

Voetbalgekte leidt in bepaalde periodes tot grote stemmingswisselingen, abnormaal gedrag m.b.t. het uiterlijk (in Nederland voornamelijk een ernstige vorm van Oranjeritis), intimiderend gedrag, ziekteverzuim en productieverlies. Er is sprake van een sterke identificatie met het eigen land of regio wat zich uit in sterk obsessief gedrag met incidenteel verbaal en fysiek agressief geweld.

Relaties lijden er soms ernstig onder, sociale contacten worden beperkt tot medepatiënten, er is een sterk obsessief gedrag waar te nemen m.b.t. telkens weer voetbal willen kijken op grote schermen. Andere symptomen van de voetbalgekte zijn:  schreeuwen, brullen, heftige emoties die zeer neurotisch geuit worden, wanen over strijd en overwinningen, verwaarlozing van het huishouden wat gepaard kan gaan met periodiek excessief drankgebruik, ongezond en onregelmatig eetpatroon met vreetbuien en slaapproblemen. Afhankelijk van het verloop van een wedstrijd kunnen heftige gevoelens van angst, somberheid en uitzinnige vreugde elkaar snel opvolgend en sterk afwisselen zoals men ook wel ziet in een manische depressie.

Voetbalgekte wordt vaker aangetroffen bij mannelijke dan bij vrouwelijke patiënten. De laatste groep lijkt er iets minder vatbaar voor. Wellicht dat het genetisch gezien vaker voorkomt op het Y chromosoom maar dat moet nog nader onderzocht worden. Het is wel bekend dat vrouwelijke voetbalgekte zich in Nederland nog wel eens wilt uiten in seksueel aantrekkelijk en uitdagend verkleden in korte felgekleurde jurkjes van een biermerk.

In tegenstelling tot officiële psychische aandoeningen, leidt voetbalgekte zelfs in tamelijk milde vorm al tot (over)last voor de omgeving vanwege het alcoholgebruik en de sterke stemmingswisselingen.

Desondanks wordt voetbalgekte door vrijwel iedereen (h)erkend, begrepen en geaccepteerd. Leg mij nou eens uit waarom dat zoveel lastiger is als het om psychische aandoeningen gaat. Het kan volgens mij zo in de nieuwe DSM V als je de symptomen bekijkt. Je wordt voor minder al voor psychisch "ziek" versleten.

Bron en geïnspireerd door: Een tikkeltje gek


Geen opmerkingen: