woensdag 9 juli 2014

Psychische heling

Heling ... wat is dat?

Je lichaam helen is vrij makkelijk te beschrijven. Een wondje waar een korstje op komt. Een breuk die mooi dicht groeit of een blauwe plek die langzaam maar zeker weg trekt. Dat is duidelijk.. dat heelt. Dat wordt weer beter.

Maar psychische heling ligt wat lastiger. Wanneer ben je nou werkelijk ergens van geheeld. Van seksueel misbruik bijvoorbeeld of van een heel groot verlies? Psychische heling is een proces van verwerken en loslaten. Het kan jaren duren.. het kan zelfs nooit helemaal overgaan en een gevoelige plek blijven. Een plekje in de psyche wat altijd makkelijk geraakt wordt omdat het zo pijnlijk was toen je gepest werd, waardoor je nu nog steeds geen zelfvertrouwen hebt. Waardoor je nog telkens moeite hebt met feedback of kritiek..

Sommige mensen worden boos als je over loslaten en verwerken begint. "Alsof ik dat zomaar even kan vergeten of moet vergeven" zeggen ze dan... Nee dat hoeft niet maar het is wel beter voor jezelf. En vergeten gaat waarschijnlijk toch niet lukken dus daar kan je maar beter niet vanuit gaan. Ervaringen blijven hoe dan ook in het onbewuste, in je geheugen opgeslagen. Ze komen soms op de meest onverwachte momenten omhoog als triggers of herinneringen.

Je hoeft echter niet te doen alsof het niet gebeurd is. Evenmin hoef je er onder te blijven lijden. De schade is er wel, net als dat een breuk in een bovenbeen bot altijd zichtbaar blijft. Het bot kan er echter wel sterker door worden door al dat nieuwe botweefsel wat het heeft aangemaakt. En zo geldt het ook voor de psyche. De psyche kan sterker worden door hetgeen ze doormaakt. Meer ervaren, wijzer en met meer veerkracht en probleemoplossend vermogen. De schade zit er nog maar is geheeld.. en heling wilt eigenlijk zeggen dat het geen negatieve of belemmerende invloed meer heeft.

Wil jij ook graag heling voor jouw psychische pijn? Neem dat contact op met mij voor counseling. Het helpt echt als je er over praat en gaat verwerken.

Geen opmerkingen: