zaterdag 12 juli 2014

Psychische Bingokaart: hoeveel heb jij er al?


Mensen die psychische problemen ervaren, worden nog al eens, weliswaar best heel goed bedoelt, met allerlei reactie's geconfronteerd die niet helpend voor hen zijn. Hun problemen worden dan afgedaan als iets wat best wel mee valt, waar ze gewoon "even" anders over moeten gaan denken of waar ze juist niet zoveel aandacht aan moeten besteden. Goed bedoelde clichées als: "het komt allemaal wel goed.. maak je nou maar niet teveel zorgen of je ziet er anders hartstikke goed uit.." geven weinig echte ondersteuning of troost. Het geeft meer de boodschap dat je niet serieus wordt genomen in wat je ervaart en hoeveel impact dat heeft.

Er rust een taboe op psychische problemen. Je praat er al niet zo graag over want iemand die psychisch problemen heeft die is "gek" of "zwak" of "zielig". Je gaat niet vertellen dat je depressief bent of heel angstig bent want mensen die dit niet kennen, kijken je al gauw aan alsof je niet goed snik bent geworden, misschien wel gevaarlijk of alsof je het allemaal gewoon veel te somber ziet. Goed bedoelde adviezen en tips vliegen je al gauw om de oren over wat je zou moeten doen om weer "normaal" te worden. Van pillen, tot vitamines, van druppeltjes tot meditatie en alles wat er tussenin zit aan meer water drinken, meer bewegen, beter slapen en er gewoon eens lekker tussen uit gaan.

Natuurlijk zullen al deze dingen best helpend kunnen zijn maar ze nemen de oorzaak van het psychische probleem niet weg. Ze helpen enkel als middeltje op weg naar herstel maar om bijvoorbeeld een depressie aan te pakken heb je meer nodig. Dat begint bij iemand die je begrijpt en het niet kleiner maakt of wegwuift.

Begrip, aandacht en een luisterend oor zijn heel helpend .. zonder oordeel, zonder advies of tips. Zonder goedbedoelde opmerkingen en lukt het daarmee niet, zoek dan hulp en begeleiding om jouw depressie of angsten werkelijk te lijf te gaan.

Geen opmerkingen: