vrijdag 18 juli 2014

Hard werken is niet gezond!

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat de calvinistische dooddoener: "van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan" een van de grootste misverstanden is van onze Nederlandse cultuur en maatschappij. Hard werken wordt nog steeds gezien als iets wat goed voor je is. Als iets waar je trots op mag zijn en wat goed is voor de economie en voor de mens. Niets is minder waar bleek maar weer eens deze week.

Onderzoek had al eerder uitgewezen dat van hard werken steeds meer mensen vroegtijdig dood gaan. Ze overlijden niet zelden door hartfalen, beroerten wat indirect veroorzaakt wordt door hoge bloeddruk, ongezonde leef, eet en slaappatronen waarin er te weinig balans is tussen inspanning en ontspanning. Dit geldt met name voor de "workaholic", mensen die maar blijven werken en buitengewoon veel uren maken. Door langdurig roofbouw te plegen op je lichaam en geest, slijt je harder.. dat is een feit. Niemand komt daar ongestraft mee weg. Net als dat auto's en andere gebruiksvoorwerpen harder slijten als je veelvuldig en intensief gebruikt, zo slijt je lichaam en psyche uiteindelijk ook.

Het voertuig van je ziel en psyche is weliswaar zelf reinigend en zelf helend maar ook dat zelf reparerend vermogen heeft een grens. Bij onvoldoende rust en ontspanning kan het zichzelf niet meer zo goed helen want er is te weinig tijd en energie om de heling van wat kapot gegaan is, te vervangen en een echte staat van ontspanning wordt dan niet meer bereikt. Psychische zaken blijven onverwerkt in het onbewuste liggen. En dat geeft onrust, stress en leidt niet zelden tot angst of overspannenheid of burn-out.

Nog erger is het gesteld met mensen die pepmiddelen gaan gebruiken om op de been te blijven (denk aan energydrinks, veel cafeïne of cocaïne). Als je lichaam een signaal geeft dat het rust nodig heeft, dan is dat een rood stoplicht. Dan kan je blijven doorrijden maar eens komt er een probleem van.

Het motto "meer doen met minder mensen"  wat tegenwoordig in de tijden van crisis, bezuinigingen en personele krimp in "kantelende" organisaties wordt gepropageerd begint zijn tol te eisen. Steeds meer mensen ondervinden ernstige stress gerelateerde klachten, kunnen het tempo niet meer bijbenen, worden letterlijk ziek van hun werk en de druk die het met zich mee brengt. Efficiënter werken is niet zelden gewoon harder werken, meer doen in minder tijd waarbij eenvoudige taken steeds meer overgenomen worden door computers en complexe taken overblijven met weinig ruimte voor ontspanning of een ontspannen routine klus.

Heb jij te maken met stress in je werk? Kan je het nauwelijks nog aan of voel je je elke dag moe en futloos? Denk dan eens na over het volgende. Er heeft nog nooit iemand op zijn sterfbed gezegd: "had ik maar meer tijd op mijn werk door gebracht". Heeft jouw bedrijf of organisatie al iets geregeld om de werkstress beter hanteerbaar te maken? Kan jij ergens terecht als het even niet meer gaat? Hoe reageert men daarop?

Geen opmerkingen: