dinsdag 29 juli 2014

Genetisch bepaald

Sommige ziekten zijn genetisch bepaald. Dat geldt voor fysieke aandoeningen zoals kans op borstkanker of aanleg tot obesitas of hartproblemen. Het geldt ook voor een aantal psychische aandoeningen.
Zo is bekend dat depressies vaker voorkomen in dezelfde families en dit geldt ook voor autisme of een aanleg voor angsten.

Als je de erfelijke kwetsbaarheid in je genen hebt dan wilt dat niet automatisch zeggen dat je het ook krijgt. Het is een aanleg, een kwetsbaarheid, iets wat je makkelijker kan krijgen of ontwikkelen afhankelijk van je levenswijze, je manier van doen en wat je mee maakt. Schizofrenie hoeft zich niet te ontwikkelen en kan aanwezig zijn in je genen zonder dat je het krijgt. Dat noemen ze latent aanwezig zijn. Het ontwikkelt zich niet. Toch is het wel belangrijk om te weten of er erfelijke ziekten in je familie voorkomen. Zowel voor jezelf als voor generaties na jou.

Het tijdig herkennen van symptomen, er eerder behandeling bij vragen om erger te voorkomen is bij psychische ziekten net zo belangrijk als bij borstkanker bijvoorbeeld. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter dat voor je is en een goede begeleiding is zeker helpend om het ergste leed te voorkomen. Hoe langer je blijft doorlopen met nare psychische klachten, hoe chronischer ze worden en hoe moeilijker het ook weer is om er vanaf te komen, leert de ervaring.

Als je een aanleg hebt voor depressie of angststoornissen dan wil dat niet zeggen dat je je hele leven depressief of angstig zult zijn. Ook deze aandoeningen zijn met goede begeleiding vaak goed te reguleren en te verminderen. Je zal er wel altijd wat kwetsbaar voor blijven, het makkelijker terug krijgen dan een ander en van daaruit gezien is het belangrijk dat je je zelf goed in acht neemt en bij stress of moeilijke perioden in je leven tijdig hulp vraagt en je leven aanpast op wat voor jou op dat moment nodig is.

Wil je meer informatie, klik dan hier.

Geen opmerkingen: