vrijdag 25 juli 2014

De man/vrouw verschillen.. in een conflict

Vanuit een meer sociaalpsychologische verklaring wordt het verschil tussen hoe mannen en vrouwen communiceren soms in verband gebracht met het gegeven dat vrouwen (in tegenstelling tot mannen) nooit de identificatie met de primaire verzorgingsfiguur (immers doorgaans de moeder) hebben hoeven te verbreken om hun seksuele identiteit in de adolescentie te kunnen vinden (Chodorow, 1978).  

Een mooie verklaring die zelfs helemaal terug lijkt te voeren op de Freudiaanse psychologie waarbij Freud de puberteit en de seksuele ontwikkeling beschreef als een fase waarin veel problemen ontstonden op psychisch gebied door het los moeten komen van de ouderfiguur en het opbouwen van de eigen identiteit, seksualiteit en relaties.

In plaats van ‘separatie’, ‘individuatie’ en ‘autonomie’ als hoofdmotieven, zullen vrouwen daarom meer gevoel ontwikkelen voor ‘relaties’, verbinding maken en gericht zijn op de behoeften van anderen. Doordat vrouwen meer dan mannen afhankelijk blijven van de relatie met hun medemensen, zullen ze meer hun best doen fysieke agressie te onderdrukken, ruzies te voorkomen en bij voorkeur in plaats daarvan dingen uit te praten. Bron: Handboek Mediation

Hier ontstaat in relatie tussen mannen en vrouwen vaak de ergernissen. Mannen willen doorgaans niet zo graag praten. Ze willen oplossingen en zien praten soms als weinig constructief en langdurig terwijl de voorkeur uit gaat naar actie waarbij een hoog "doe" gehalte voorkomt.

Wanneer het toch tot een uitbarsting komt, reageren sommige vrouwen met apathie of overgave om de ander te kalmeren. Na afloop zullen ze eerder hun verdriet en gekwetstheid tonen dan hun woede en agressie. Agressie wordt vaker naar binnen gericht en komt op een indirecte manier naar buiten en wordt omgezet in een verwijtende, ‘slachtofferige’ houding (passieve agressie of agressief ontlopen). Bron: Handboek Mediation

Vervolgens begint hier dan de miscommunicatie. Zij is een zeur. hij is een drammer.. zij is een slachtoffer, hij de aanklager of dader. Het is een dans, een heel vervelende dans weliswaar waarbij beiden continu in betrokken zijn om deze pijnlijke tango te dansen. Er ontstaat een patroon. Een gedragspatroon wat kenmerkend wordt in relaties en leidt tot een hoop ellende en conflicten.

Als men hierin van probleem naar strijd gaat.. dan wordt het tijd om hulp in te gaan roepen. Relatietherapie kan dan zeker uitkomst bieden om weer terug bij elkaar te komen, dichter tot elkaar te komen en meer inzicht en begrip te krijgen in wat er speelt en wat er nodig is om de communicatie en omgang met elkaar te herstellen. Wil je graag counseling of mediation? Vraag dan informatie via het invulformulier op deze blog.

Geen opmerkingen: