donderdag 12 juni 2014

Wat wel en niet werktEen mooie spreuk uit de wat nieuwere psychologische stroming van de Oplossingsgerichte Psychologie. Als iets werkt doe er meer van en als iets niet werkt, doe iets anders. Oftewel als je in je leven ergens tegen aan loopt, kijk dan wat wel en niet werkt voor jou. Probeer oplossingen uit, oplossingen die anderen toepaste, oplossingen die je zelf hebt bedacht, oplossingen die passen bij het probleem of hele nieuwe manieren om met het probleem om te gaan. De oplossingsgerichte therapie zoekt altijd weer naar net die ene uitzondering toen het wel lukte. Toen je het wel voor elkaar kreeg. Wanneer was dat? Hoe deed je dat? Wat maakte het verschil?

Oplossingsgerichte therapie leert je ook om te stoppen met dingen die niet voor je werken. Hoe goed ze ook bij anderen werken, zolang ze het bij jou niet willen doen, is het misschien een idee om er mee te stoppen en wat anders te proberen. Het heeft geen zin immers om door te gaan met "trekken aan een dood paard". We zijn verschillende mensen en soms werkt het een wel voor jou maar niet voor een ander en andersom.

Oplossingsgerichte therapie bied je de mogelijkheid om te experimenteren met ander denken en gedrag. Het stimuleert je en daagt je uit om nieuwe dingen te proberen en het geeft je de ruimte om fouten te maken. Falen bestaat niet.. je bent gewoon een manier aan het zoeken wat wel werkt!

Een van de methodieken die ik toepas bij het counselen is de methodiek van de oplossingsgerichte therapie. Wil je weten of het voor jou ook werkt? Probeer het eens.. wat heb je te verliezen? Klik hier voor meer informatie.

Geen opmerkingen: