woensdag 18 juni 2014

UiterlijkhedenFood for thought.. dit filmpje.

Je bent gehandicapt, dat is duidelijk aan je te zien. Je ziet er wat vreemder uit dan een gemiddeld mens, je loopt wat mank. Je lichaam vertoont zichtbare afwijkingen. Mensen kijken je soms na omdat je er anders uit ziet, soms zien ze je niet voor vol aan en negeren ze. Ze willen bij voorkeur niet naast je in de trein gaan zitten als er meerdere plekken vrij zijn want jij bent anders. Soms pesten ze je er mee.

In dit geval is anders-zijn een negatieve ervaring. Anders zijn wordt door anderen als negatief gezien. Je wijkt op een negatieve manier af van de anderen en krijgt een negatief stempelt op gedrukt wat maakt dat mensen je meer als gemiddeld te kennen geven dat ze je niet zo aantrekkelijk vinden om mee te praten of om naast te gaan zitten.

Hoe anders is dat als je een berenpak aan trekt en daarmee op straat gaat staan. Daar sta je dan als gehandicapte in je berenpak. Je staat er eerst nog een beetje verloren bij maar dan al gauw komen mensen naar je toe, ze kijken ook naar je.. ze zien dat je anders bent maar dit keer roept het geen negatieve emotie bij ze op. Je berenpak heeft aantrekkingskracht.. ze komen naar je toe i.p.v. dat ze van weglopen. Ze zien je staan. Ze praten tegen je.. ze lachen naar je.. en ze komen je zelfs een knuffel geven..

Pro Infirmis een Zwitserse organisatie die gehandicapte mensen helpt, heeft dit "experiment" bedacht. Voor een dag niet genegeerd worden.. voor een dag positief benaderd worden.. en te ervaren hoe dat voelt..

Jammer dat het maar voor één dag was..het zet je wel aan het denken.

Geen opmerkingen: