donderdag 19 juni 2014

Leerangst

'Als ik niet mag zijn wie ik ben, wat blijft er dan van mij over?!’

Deze vraag kom ik ergens tegen in mijn leerstof voor mediation. Leerangst heet het. Ik had er nog niet eerder van gehoord. Het komt voor bij mensen die angst hebben om nieuw denken en gedrag aan te leren.

Er wordt gevraagd om oude gewoonte patronen te veranderen, om nieuwe manieren van denken en doen uit te proberen. Dit kan zijn in een rollenspel waarin er geƫxperimenteerd wordt met nieuwe vaardigheden maar het kan ook zijn dat er gevraagd wordt om eens in de schoenen van een ander te gaan staan en vanuit dat standpunt te reageren of te denken.

Mensen die moeite hebben met feedback of kritiek hebben vaak last van leerangst. Bij hen heeft feedback of kritiek een enorme impact. Het voelt alsof ze als persoon worden afgewezen of ze voelen zich heel erg afgekraakt. Er komt een muur van weerstand omhoog gevolgd door een hele serie aan tegenwerpingen waarom de feedback niet klopt, waarom het bij hen niet lukt of kan of waarom het huidige gedrag of denken gerechtvaardigd is. Vaak heeft dit niet goed om kunnen gaan met feedback te maken met nare ervaringen in het verleden waarin iemand is gepest of vernederd of zich heel erg bekritiseerd heeft gevoeld. Dit leidt dan tot leerangst.

Er ontstaat een gevoel van tekort schieten, niet goed genoeg zijn of zelfs er helemaal niet meer mogen zijn. Niet jezelf mogen zijn, niet geaccepteerd voelen, het kan doorslaan in faalangst. Soms voelt iemand het alsof er niets meer van hem of haar deugt en dat kan natuurlijk nooit het geval zijn. Iedereen heeft kwaliteiten, goede eigenschappen en iedereen heeft mindere leuke kanten of dingen die hij of zij moeilijk vindt, niet goed kan. Dat is niet erg.. als je dan maar open staat om er van te leren. Leerangst echter kan dit behoorlijk belemmeren. Uit angst voor gek te staan of iets fout te doen, niet goed genoeg te zijn kan het leren heel erg geblokkeerd raken.

Als je niet kritisch naar jezelf durft te kijken, feedback in overweging kan nemen en kan kijken voor jezelf wat er gezegd wordt en in hoeverre dit verbeterd kan worden, als je jezelf helemaal afgewezen voelt alsof er niets meer van jezelf over blijft wat nog wel goed is en je moeite hebt om nieuwe manier van denken en doen aan te leren dan is er misschien sprake van leerangst. Het is belangrijk om hier iets mee te gaan doen anders blijf je er je hele leven last van houden.

Geen opmerkingen: