woensdag 11 juni 2014

Hoe reageer je? Als wortel, ei of koffie?

Een jonge vrouw zag het niet meer zitten, ze had een rottijd achter de rug en ze beklaagde zich er over bij haar oma dat ze zo moe was van het vechten en strijden. Haar oma zei: "wortel, ei of koffie.. welke kies je te zijn?"

De jonge vrouw keek haar ontstemd aan en vroeg zich geïrriteerd af wat haar oma hier nu weer mee bedoelde? Had ze wel gehoord wat ze zojuist had verteld? Haar grootmoeder schuifelde naar de keuken en zette drie pannetjes met water op.

In het eerste pannetje deed ze worteltjes, in het tweede pannetje gingen twee eitjes en het laatste pannetje water schonk ze uit in een koffiefilter met gemalen koffiebonen nadat het water gekookt had. Na 20 minuten was ze klaar en bracht ze de worteltjes, de eitjes en de koffie de huiskamer in waar haar kleindochter verdrietig zat te kijken. Ze keek haar kleindochter ernstig aan en zei: "wat zie je nu?"

Haar kleindochter antwoordde zachtjes: "koffie, worteltjes en ei". Oma vroeg haar wat dichterbij te komen en te voelen, te ruiken en te proeven. De worteltjes waren zacht en toen ze de schaal van het ei brak was het ei hard gekookt. Daarna proefde ze de koffie die rijk van aroma was. De kleindochter had alle drie de voedingsmiddelen onderzocht en verzuchtte: "wat wilt u hier nu mee zeggen oma?"

Oma keek haar glimlachend aan en vertelde haar dat elk van de drie voedingsmiddelen verschillend hadden gereageerd op dezelfde moeilijke gebeurtenis, namelijk in aanraking komen met gekookt water.

De worteltjes waren van hard naar zacht gegaan, ze waren nu slap en braken makkelijk. De eitjes waren van zacht naar hard gegaan en ondanks hun harde schaal waren ze niet in staat geweest hun oorspronkelijke staat te behouden toen ze in gekookt water terecht kwamen.

De gemalen koffiebonen echter waren heel iets anders gaan doen. Ze hadden het water om zich heen veranderd in koffie.

"Wie ben jij?" vroeg oma haar kleindochter "als je iets moeilijks of naars overkomt, hoe reageer jij dan? Ben je een worteltje, een ei of een koffieboon? Vraag jezelf dan af : wie ben ik?

Ben je het worteltje dat sterk lijkt maar wat zwak en slap wordt als het moeilijk gaat, die zijn kracht verliest? Of ben je als een ei wat met een zacht hart in het leven staat maar die door de moeilijkheden niet in staat is om zichzelf te blijven? Had je een liefdevolle geest maar werd deze hard nadat je een dierbare kwijtraakte, een relatiebreuk ervaarde of een financiële tegenvaller meemaakte? Lijk je net als het eitje aan de buitenkant nog steeds hetzelfde maar is er van binnen veel veranderd waardoor je geen liefde meer kan voelen in je hart?

Of ben je als de koffiebonen? Die het water veranderden, die het gekookte water wisten om te zetten in een vloeistof rijk aan kleur, geur en aroma? Als je als een koffieboon bent en nare dingen overkomen je dan is het beste wat je kan doen, de situatie die om je heen ontstaan is, zoveel mogelijk te veranderen in je voordeel, te werken met wat je hebt en daar het beste van te maken."

Als het donker om je heen wordt en het moeilijk gaat, het leven je zijn grootste uitdagingen geeft, dan is dat het moment waarop jij een kans krijgt om naar een ander niveau van "zijn" toe te groeien. Om jezelf te veranderen, te transformeren naar een sterker, wijzer en meer ervaren versie van jezelf in de nieuwe situatie.

Vertaald uit het Engels
Auteur onbekend

Geen opmerkingen: