zondag 8 juni 2014

Hoe angst, burn-out en dwang kunnen ontstaan.
Een mooie documentaire van de VPRO. Alles wat we wilden. 

De documentaire laat mooi zien hoe een aantal jonge mensen die alles mee zit, die alles hebben zoals talenten, kansen, opleiding toch diep in de put terecht komen psychisch. Je ziet hier dat het niet alleen maar nare ervaringen zijn die mensen psychisch ziek kunnen maken. Het heeft niet alleen maar met een "slechte" jeugd te maken. Het gaat uiteindelijk hoe je ergens mee om gaat.. welke gedachten je er over hebt. Je eigen gedachten maken je kwetsbaar en een ieder heeft een aangeboren kwetsbaarheid die kan opspelen als je stress gaat ervaren. Iedereen is vatbaar voor een tijdelijke psychische ziekte.

Het gaat over de druk die de maatschappij mensen geeft om te "moeten" presteren, de enorme hoeveelheid keuzes die men heeft en hoe dit angsten, burn-out of dwanggedrag in de hand kan werken. Als je steeds meer de druk ervaart om te moeten slagen, dat je overal zelf verantwoordelijk voor bent  want je hebt immers alle kansen, je bent slim en getalenteerd... dan loop je een steeds groter risico om stress te ontwikkelen. Stress heeft de nare eigenschap om angststoornissen, dwangstoornissen, burn-out of zelfs depressie te veroorzaken.

Vroeg of laat bezwijken mensen onder deze druk en stress. Ze vallen "psychisch" om. Het gevoel van falen en wat dit doet met je psyche. Openhartig vertellen Daniel, Niki, Emiel en Mireille over hun leven en wat er mis ging. Hoe het kwam en welke gedachten zij hadden die het hen zelf uiteindelijk zo moeilijk maakte. Welke rol sociale media had hierin waarin iedereen (vooral jongeren) zichzelf het liefst zo succesvol mogelijk profileren. Wat pillen hen brachten en hoe ze het nu ervaren.

Psychosociale counseling is een therapeutische methode die helpend is bij angst, stress, burn-out en depressieve problemen. Counseling kijkt met name naar waar je nu tegen aan loopt, wat er is gebeurd en hoe dat nu van invloed is en wat je daar aan kan doen. Het geeft je inzicht en handvatten om uit die put te komen. Om je rustiger in jezelf te maken, meer zelfvertrouwen te geven. Kijk voor meer info op Minerva Counseling.

Geen opmerkingen: