zaterdag 14 juni 2014

Gek of niet?


Nu de nieuwe DSM wat verguisd wordt door zijn enorme uitbreiding aan "diagnoses", (eigenlijk moet je zeggen categorieën maar het wordt door de ziektekostenverzekeringen meer gebruikt als een diagnoseboekje om te bepalen wie, wat nog wel en niet meer vergoed wordt) zie je dat er steeds meer kritisch gekeken wordt naar wat wel en niet werkt.

Evidence based oftewel "wetenschappelijk bewezen methode" is wat de klok slaat tegenwoordig maar dan blijken reguliere methodieken plotseling ook niet meer zo evidence based te zijn als ze leken. De bewijsvoering voor de werkzaamheid van therapeutische behandelmethoden is zo flinterdun nu onderzoek steeds vaker aan toont dat het niet eens zo zeer de therapiesoort is dat de doorslag geeft maar dat het meer de therapeut zelf is en de klik die de cliënt met de therapeut heeft die bepalend is voor het succes van de behandeling.

Daar ga je dan met je evidence based.. de menselijke factor blijkt veel belangrijker te zijn. Gelukkig blijft psychologische hulpverlening nog steeds mensenwerk en niet iets wat je ook door een robot of computer zou kunnen laten doen zolang maar het juiste therapeutische programmaatje wordt gevolgd.

Een andere misvatting is het pillenverhaal. De psychofarma industrie heeft ons veel pillen gebracht. Sommige werken echt helpend, andere pillen zijn contra productief doordat ze slechts symptomen bestrijden of dingen onderdrukken die er toch uit moeten. Soms is het middel zelfs erger dan de kwaal en heeft men er een probleem bij zoals pil afhankelijkheid, lichamelijke gewenning of zelfmoordgedachten. Ook hier biedt de pil slechts een beperkte uitkomst maar wordt erg verheerlijkt door het "snelle resultaat" en de "goedkope" methode van symptoom onderdrukking.

In andere culturen kijken ze zo maar heel vreemd aan tegen de medisch psychologische wetenschap en hulpverlening hier in het westen. We sluiten mensen op, we praten nog maar een paar uur per maand met ze, we drogeren ze met pillen of injecties en we stigmatiseren ze als zwakkelingen en onrendabele mensen die de gezondheidszorg te veel geld kosten. Alsof dat helpt...

Lees in dit artikel hoe een sjamaan aankijkt tegen de westerse psychiatrische hulpverlening en kijk dan nog even onderstaand filmpje.. Zet je aan het denken hé?

Geen opmerkingen: