maandag 2 juni 2014

Faalangst.. winnen of verliezen

Niemand wilt graag een verliezer zijn. Dat is niet fijn, het is pijnlijk en geeft je een rotgevoel. Soms vermijden mensen daarom maar liever de uitdaging. Als je vaak gaat vermijden omdat iets je (te) moeilijk lijkt, dan vermijd je daarmee de mislukking.. je vermijdt tevens de kans op succes.

Een ander woord voor dit vermijden noemt men ook wel "faalangst". Je bent bang om te verliezen.. om te moeten ervaren dat het (weer) niet is gelukt, dat je faalt en dat het pijn doet. Faalangst maakt passief.

Toch is er maar één manier om met faalangst te lijf te gaan. Kort gezegd komt het er op neer dat je kijkt naar wat deze angst heeft veroorzaakt, je realiseert dat een mislukking misschien pijnlijk is maar niet onoverkomelijk en het creëren van succeservaringen. Je hoeft niet perfect te zijn of het perfect te doen om te kunnen slagen en als het niet lukt kan je het ook zien als een leermoment. Een gelegenheid om te constateren waar je staat, wat er goed ging en wat nog niet zo goed ging zodat je daar aan kan werken.

Uiteindelijk gaat het om de "mindset" waar je mee start. Als je uit gaat van moeilijkheden en mislukking dan blijf je faalangstig en zal dit leiden tot nare gevoelens. Als je uit gaat van mogelijkheden tot succes en leerervaringen dan is de uitkomst misschien niet altijd wat je er van verwacht had maar er is altijd sprake van winst.

Heb je moeite om je faalangst te overwinnen? Loop je er elke keer weer tegen aan dat je enorme stress ervaart bij examens, iets niet durft te ondernemen of het moeilijk vindt om te doen? Heb je er al van alles over gelezen maar lukt het maar niet om er van af te komen? Neem dan contact op met Minerva Counseling. Counseling kan je helpen om je faalangst de baas te worden en is helpend bij stress en onzekerheid.

Geen opmerkingen: