vrijdag 9 mei 2014

Placebo, het immuunsysteem en de stressresponsInteressante TED talk van dr. Lissa Rankin die het placebo effect bestudeerd heeft. Niet om te kijken of het bestaat maar eindelijk... eindelijk.. iemand die het bestudeerd heeft om te kijken hoe het werkt. Hier zat ik jaren op te wachten. Dat dit nog niet eerder onderzocht was en uitgebreid ter sprake was gekomen, heeft mij al jarenlang hogelijk verbaast. De sceptici zijn er als de kippen bij om iets tot placebo weg te redeneren en te bagatelliseren terwijl het veel interessanter is om te weten hoe het werkt, waarom het werkt.. en hoe je het in kan zetten als zelfhelingsmechanisme van het lichaam en geest. En dat laatste heeft Lissa Rankin gedaan.

De Oosterse geneeskunst met zijn vele meditatieve en energetische geneeswijzen had al jarenlang gelijk. Het placebo effect werkt via ons immuunsysteem en onze stressrespons.. of beter gezegd.. het werkt het beste zonder dat onze stressrespons geactiveerd wordt. Stress is het psychische antwoord op vele lichamelijke ziekten. Hoe meer stress iemand ervaart, hoe zieker men zich voelt. Hoe meer het lichaam in opstand komt en hoe langduriger, hoe schadelijker de gevolgen.

Het placebo effect werkt het beste als we gerustgesteld worden, als we onze ademhaling gebruiken om tot ontspanning te komen waarmee we onze autonome zenuwstelsel beïnvloeden door inschakeling van ontspanningstechnieken waarmee we het parasympathisch deel daarvan activeren. En parasympatisch betekent ontspanning en ontspanning betekent minder stress en minder stress betekent dat ons immuunsysteem optimaal kan functioneren en het placebo effect ook optimaal wordt ingezet.

Placebo als zelfhelingsmechanisme is dus in te schakelen als we gerustgesteld worden, als we meditatieve oefeningen doen zoals yoga, meditatie of tai chi, als we ontspanningstechnieken gebruiken en met onze ademhaling ons lichaam positief tot rust weten te brengen. Dit kan natuurlijk ook door massage, mooie muziek luisteren, sporten of een wandeling maken.. Net wat voor jou werkt om echt te ontspannen.

Een mooi artikel van Scientas over onderzoek van het Radboud UMC ondersteunt het verhaal van dr. Lissa Rankin uit 2012. Onderzoek met ijsklontjesman Wim Hof bewijst wederom dat het beheersen van ontspanningstechnieken, de tegenhanger van de stressrespons, enorm helend werkt en het immuunsysteem versterkt.

Stress en angst zijn de grote boosdoeners.

Geen opmerkingen: