donderdag 8 mei 2014

Look Up: niet zo sociale media


Mooie op rijm gemaakte clip over de niet zo sociale media. Gelukkig gaan er steeds meer stemmen op tot bezinning over de zogenaamde sociale media. En ja natuurlijk is het voor veel mensen een uitkomst dat het er is. Voor mensen die er door omstandigheden niet goed uit kunnen en aan huis gebonden zijn zoals ouderen of mensen die slecht ter been zijn of voor mensen die elders in de wereld wonen en die graag nog contact met het thuisfront of het thuisland willen hebben. Echter voor veel mensen is social media eerder een verslaving die niet leidt tot meer sociaal gedrag.

Ik reed laatst met de trein van Breda naar Den-Haag en toen de trein stopte op Rotterdam Centraal zat ik eens te kijken naar de diverse perrons en zag daar een beeld van mensen die enkel voor over gebogen op een schermpje van hun mobiele telefoon zaten te kijken. Mensen praten niet meer met elkaar, een sociaal praatje op het perron is er niet meer bij. De meeste hebben zich zowel visueel als auditief afgesloten door middel van "oortjes" en een schermpje en leven in de wereld van social media waarin tekstberichten met sociaal wenselijk gedrag en sterk gefilterde informatie getoond worden.

De wereld van social media is de wereld van de beeldvorming. We zijn "connected" maar eigenlijk ook niet en we zijn zo weinig met elkaar echt verbonden. We zitten naast elkaar maar hebben juist geen contact. Iemand zei laatst: "vroeger waren we bang voor de wereld van de zombies, dat ze onze hersenen en lichamen over zouden nemen en we allemaal als zombies zouden leven maar tegenwoordig, als je om je heen kijkt, zie je dat mensen zich vrijwillig overgegeven hebben aan het zombieleven."

Zelf vergelijk ik het meer met de film The Matrix.  Mensen leven niet meer in de echte wereld, ze leven "connected" in social media.. zoals mensen in de film The Matrix connected als menselijke batterijen leven in een schijnwereld i.p.v. in de echte wereld die veel rauwer en moeilijker voor ze is. Een echte wereld die lang niet zo mooi is en behoorlijk wat inspanning en lef van hen vraagt. Als het moeilijk wordt is social media nog altijd een fijne vluchtweg waar je je ideale "ik" kan presenteren aan de buitenwereld zonder de moeilijkheden die je echte "ik" ervaart met contact maken en het je staande houden in de waan van de dag.

Geen opmerkingen: