zaterdag 31 mei 2014

Hoe wij leren

Mooie infographic van hoe wij het beste leren. Ik heb 'm uit het Engels vertaald zodat het wat beter te begrijpen is voor wie het Engels niet zo machtig is. Het is interessant om te zien hoe het leerproces in relatie tot de verschillende zintuigen verloopt.

Je ziet dat er een verschil is tussen passief en actief leren. Actief leren werkt ook vele malen beter en dit is wel handig om te weten als je zelf iets goed onder de knie wilt krijgen of een training wilt geven die ook echt de ander iets mee geeft, waar hij of zij iets van geleerd heeft.

Passief leren is informatie tot je nemen. Dit gebeurt met name via woorden, geluiden en beelden. Onze oren en ogen zijn de zintuigen waarmee je passief informatie opneemt. Je hoort, leest of ziet wat en dat sla je op je in je hersenen... althans voor slechts 10 tot 50%. Hiervoor geldt dat als je iets ziet en hoort zoals in een film kijken of een demonstratie zien, je het beter opslaat in je geheugen dan als je het enkel ziet of hoort zoals op een radio of bij het lezen van een boek.

Actief leren is heel andere koek. Daar komt het "doen" om de hoek kijken. Het handelen, het ervaren is een activerende gebeurtenis die maakt dat je niet alleen ergens naar kijkt of iets hoort maar dat je actief er een rol in mee speelt. Discussiëren bijvoorbeeld is een actievere handeling waarbij je, indien je actief mee doet in de discussie, er meer van leert. Je bent betrokken in de situatie, maakt er deel van uit en je zintuigen alsmede je denken worden uitgedaagd om actief met de materie of de "stof" om te gaan.

De meest actieve manier van leren is het "doen alsof" of het "doen". Rollenspelen, simulaties, een presentatie geven of het na doen van iets wat je geleerd hebt maakt dat je hersenen het nog beter integreren in je gedragsrepertoire. Je kan stof het beste aanleren en beheersen door het te doen. Oefenen dus.. zo leer je lopen, zo leer je fietsen, autorijden, typen, een andere taal spreken en nog heel veel meer.. Doen dus!

Dat geldt ook voor counseling. Tijdens counselingssessies praat je actief over wat je is overkomen. Waar je mee zit. Je bent niet passief aan het luisteren naar wat de counselor zegt want dat zou weinig opleveren. De counselor daagt jou uit om te kijken naar jezelf, te vertellen over jezelf, waar je mee zit, wat je dwars zit en wat jij belangrijk vindt, waar je een oplossing voor wilt. Daarna zal de counselor je helpen om nieuwe dingen aan te leren door ze anders te gaan doen, door er mee te oefenen en daar het dan weer over te hebben.. en zo leer je via counseling at het ook anders kan.. dat het beter kan, dat jij je beter kan voelen. Kijk voor meer info op Minerva Counseling en maak gebruik van een gratis kennismakingssessie.

Geen opmerkingen: