zondag 27 april 2014

Samen beslissen

Veel mensen vinden het vaak fijner als ze tijdens het kiezen van een behandeling door een arts, worden betrokken bij de te nemen stappen. Ze moeten dan wel goed voorgelicht worden door de arts en te horen krijgen welke keuzen ze hebben. Welke medicatie ze er voorhanden is, wat de bijwerkingen zijn, welke alternatieven er zijn, hoe lang het duurt of er verschillende behandelwijzen zijn.

Toch zie je in de infographic dat niet altijd even goed gaat. Patiënten worden lang niet altijd voorgelicht, niet vertelt dat er verschillende mogelijkheden zijn waaruit ze kunnen kiezen en de voorlichting over medicatie is lang niet altijd compleet. De arts wilt zich nog wel eens als de expert opstellen en vanuit die rol vertellen wat er dient te gebeuren of goed voor iemand is. Dat is niet zo fijn voor de patiënt die daarmee psychisch gezien een stuk regie kwijt raakt. Een stuk grip over zijn of haar lichaam en gezondheid. Op die manier wordt iemand in de afhankelijke onderdanige positie geplaatst en dat voelt lang niet altijd zo prettig.

Als iemand zich niet prettig erbij voelt ontstaat er stress en dat is weer niet bevorderlijk voor het genezingsproces. Het kan ook zijn dat door gebrek aan voorlichting of mee mogen beslissen weerstand ontstaat tegen de behandeling of soms zelfs gericht tegen de arts of verpleegkundige. Dat zou voorkomen kunnen worden door de patiënt goed voor te bereiden middels voorlichting en het wijzen op alternatieve of complementaire behandelmethodieken. Alternatieven voor medicatie bijvoorbeeld, als het over psychische gezondheid gaat.

Heb jij wel eens het advies gehad om te kijken bij meerdere hulpverleners? Een psycholoog of een coach of counselor? Of kreeg je gelijk antidepressiva voorgeschreven?

Bekijk in deze infographic wat er uit onderzoek kwam over samen kunnen beslissen en zie dat er nog wel wat winst te halen is.

Vanavond bij VPRO NL2 21.10 uur. De mondige patiënt.

Geen opmerkingen: