zondag 20 april 2014

Rouw en rouwverwerking.. de ervaring van verlies

Bij rouwverwerking denken mensen het eerst aan het verlies door overlijden van een dierbare zoals oma, vader of kind. Het verliezen van iemand die ons dierbaar is, start een fase van rouwverwerking.

Verlieservaringen waarbij rouwverwerking plaats vindt zijn echter breder. Het verlies van een baan bij het bedrijf waar je langdurig met plezier gewerkt hebt is eveneens een rouwervaring of het verlies van een geliefd huisdier zoals kat of hond. En wat te denken van het verlies van gezondheid doordat je een chronische ziekte blijkt te hebben? Of afscheid moet nemen van je vertrouwde omgeving omdat je genoodzaakt bent om te verhuizen vanwege je werk of omdat je naar een verpleeghuis gaat... In dit soort situaties vindt ook rouw plaats. Sombere gevoelens, verdriet om wat verloren is, angst voor de toekomst, boos om de pijn die het veroorzaakt..

Als rouw en somberheid langdurig

worden en je komt er zelf niet meer uit dan is het raadzaam om psychologische hulp en ondersteuning te vragen van bijvoorbeeld een psychosociaal counselor. Die kan je helpen om de verlieservaring goed te verwerken en samen met jou te kijken naar de toekomst en hoe je daarin verder kan.

Geen opmerkingen: