dinsdag 8 april 2014

Mentale hygiëneAls je handen smerig zijn dan ga je ze (normaal gesproken) wassen. Met vuile nagels of oliehanden ga je niet iemand een hand geven of je kleding weer vies maken. Over kleding gesproken, als je kleding vies is en het stinkt naar zweet of andere luchtjes dan gooi je het in de wasmachine en je wast het schoon. Dan ruikt het weer fris en heb je weer de originele schone trui die je had.

Hetzelfde geldt voor je huis, je bureau, je slaapkamer. Een zekere mate van hygiëne is wel belangrijk om er prettig en gezond te kunnen leven. Het voelt doorgaans niet fijn aan als het ergens een rotzooi is, de pluizen, spinnenwebben of hondenharen overal op te vinden zijn. Op zijn minst werkt het verstorend en met veel huisstofmijt kan je er ziek van worden. En een voedselvergiftiging oplopen door vieze borden is ook zo maar wat.

Maar wat nu als er in je geest voortdurend allerlei muizenissen rond dwalen. Negatieve gedachten, vervelende stemmetjes in je hoofd die je telkens een naar gevoel geven. Oude denkpatronen die je “klein” houden en die rond dwarrelen in je hoofd en je dagelijks denken telkens weer “bevuilen”. Wat doet iemand aan mentale hygiëne? Veel mensen bijzonder weinig.

Ze nemen al die negativiteit voor lief, ze vinden het moeilijk om te erkennen voor zichzelf dat ze er last van hebben of focussen zich liever op de tekortkomingen van anderen. Het is eng om je kwetsbaar op te stellen en te zeggen dat je het moeilijk hebt, eigenlijk wel wat hulp of steun zou kunnen gebruiken of dat je telkens weer geplaagd wordt door negatieve gedachten, nachtmerries, woede buien of angsten.

De bezem door je hoofd en je verleden halen om zo de nare dingen die er gebeurd zijn te verwerken en ontdoen van hun negatieve invloeden is een stukje mentale hygiëne. Dat is minstens zo belangrijk als een schone trui aan trekken en je vuile vaat eens opruimen. Van vieze kleding, vuile handen en van vuile borden eten word je ziek en dit geldt ook voor oude pijnlijke oude ervaringen in je hoofd. Er zijn niet voor niets zoveel spreekwoorden en gezegden die gaan over mentale hygiëne: met een schone lei beginnen, schoon schip maken, je hoofd leeg maken.

Kijk wat mentale hygiëne en materiële hygiëne kan doen voor een mens.. Het maakt een verschil met hoe je je voelt, hoe je denkt over jezelf, of je je schuldig voelt of schaamt, hoe je leeft en of je je geliefd of alleen misschien wel onbegrepen of in de steek gelaten. Durf je het verleden los te laten, achter je te laten en te veranderen naar een nieuwe "jij"? Durf je een verbetering te maken in je leven en een stap te maken naar een betere toekomst?

Het was dit filmpje wat me inspireerde tot deze blog.

Geen opmerkingen: