vrijdag 11 april 2014

Je bent niet je gedachten


Al voelt dat misschien lang niet altijd zo, het is vaak wel je eigen keuze. Als je iets vervelend meemaakt kan je op meerdere manieren daarop reageren. Je hebt een keuze.

Mensen denken regelmatig dat ze geen keuze hebben. Dat het ze overkomt en dat er maar een manier is om er mee om te gaan, namelijk de manier waarop zij er mee om gaan. Toch zijn er meerdere manieren om met een situatie of een nare gebeurtenis om te gaan. Je zult merken dat je jezelf aan kan leren om anders om te gaan met situaties. Dat kon je namelijk als kind ook al.. toch? Of reageer jij nu nog net als toen je een jaar of vijf was?

Een mens heeft de flexibiliteit om verschillend om te gaan met wat er gebeurd. Je kan ergens heel boos over worden, je kan bang worden, je kan verdrietig worden of je kan verongelijkt, verbaasd of geïrriteerd worden. Misschien laat het je volkomen koud en kan het je niets schelen.. Toch is er een moment waarop je nadat je de eerste emotie hebt gehad, je een keuze hebt. Sommigen noemen dit het reactie keuze moment.

Je kan uit een situatie stappen als je voelt dat je boos wordt. Je kan je gedachten over een situatie veranderen waardoor je gevoel gelijk mee verandert. Je hebt echt een keuze... je bent niet je gedachten, je bent ook niet overgeleverd aan je gedachten. Je gedachten zijn niet jou... ze zijn tijdelijk, van voorbijgaande aard en drijven ook weer over.

Als je de grip kwijt bent op je gedachten en daarmee ook op je gevoel neem dan gerust eens contact op. We kunnen via counseling bekijken wat er aan ten grondslag ligt en wat je er aan zou kunnen doen.

Geen opmerkingen: