vrijdag 18 april 2014

Borderline maatschappij

Borderline times met Prof. Dirk de Wachter. Een beetje controversieel als je gaat beweren dat de hele samenleving lijdt aan Borderline. Dirk probeert het stigma op psychische ziekten wat weg te nemen door te laten zien dat we allemaal op zijn tijd last hebben van zich slecht voelen of door een moeilijke levensfase heen gaan. De levensproblemen worden al gauw gepsychiatriseerd.. men moet immers altijd gelukkig zijn maar dat is onrealistisch.

Er vallen steeds meer mensen buiten de boot in de huidige maatschappij. Het moet steeds sneller, beter, efficiënter. Mensen die dit tempo of het niveau niet meer bij kunnen houden, vallen af. Dat zijn dan "losers" of soms noemt men ze ook wel "onrendabelen". De maatschappij stormt af op een steeds grotere verdeling van mensen in sterk en zwak nu alles zo op scherp staat.

Als je niet meer mee kan, val je af en hoor je er niet bij. Er wordt een schijnwerkelijkheid gecreëerd op Social Media met wat Freud een Uber Ich zou noemen. Oftewel het superego. Het is een sociaal wenselijk ego wat naar buiten geprojecteerd wordt in een soort van Survival of the Fittest. Een ideaalbeeld met veel vrienden en veel "likes" en een groot netwerk met succesverhalen. Dat mensen zich ondertussen steeds eenzamer gaan voelen, depressiever worden valt niet op. Immers niemand gaat dat graag vertellen want dan behoor je bij de "losers". Het is niet meer normaal als je je een tijdje niet goed voelt, somber voelt of niet lekker in je vel steekt.Geen opmerkingen: