dinsdag 1 april 2014

Autisme weekHet is de week van Autisme.. wat extra aandacht en informatie over autisme dus. Jammer genoeg worden vaak alleen de negatieve kanten of problemen uitvergroot van een bepaalde beperking. Dat zie je ook een beetje terugkomen in bovenstaand plaatje wat ik op Twitter oppikte.

Autisme is een prikkelverwerkingsstoornis in de hersenen. Mensen die autisme hebben ervaren de wereld op een andere manier dan "normale" mensen. Ze zijn meer op details gericht en hebben vaak routine en regelmaat nodig. Mensen met autisme hebben doorgaans ook meer moeite met sociale omgang omdat ze op een andere manier waarnemen en anders reageren op situaties. Ze zijn sneller overprikkeld en ze redeneren anders. Dit levert nog wel eens misverstanden op maar kan ook leiden tot grappige situaties of hele creatieve manieren van denken.

Diversiteit is immers de kracht van de evolutie en het is bekend dat heel veel ICT mensen autisme hebben. Ze zijn uitermate bedreven in detailwerk en zijn vaak heel erg gefocused op taken die een zekere mate van solitair werken vragen. Het zijn vaak briljante ontwerpers die met veel details rekening houden.

Onze zoon heeft een milde vorm van autisme (PDDNOS) en wat ik bij hem zie is ook die aanleg voor detailwerk en ergens heel goed in kunnen zijn. Hij speelt uit zijn hoofd heel veel liedjes op zijn keyboard en kan daar echt uren op oefenen zonder het beu te worden en hij is heel handig met computers en dingen ontwerpen op de computer. Hij bouwt het liefst in Rollercoaster Tycoon alle achtbanen die hij kent na of ontwerpt een nieuwe. Vandaag had hij Space Mountain helemaal nagebouwd op zijn computer compleet met de juiste muziekjes.

Vorige week hield hij een spreekbeurt over zijn keyboard en hij had er een muziekquiz bij bedacht van vijf nummers die hij vlekkeloos kon spelen. Zijn klasgenoten moesten dan raden welke nummers het waren en dit werd met groot enthousiasme ontvangen want niemand had nog zoiets eerder bedacht bij een spreekbeurt.

Maak van je beperking een kracht.. noemen ze dat.. doe waar jij goed in bent en leef dat uit met alle passie die je in je hebt!

Geen opmerkingen: